ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Οι αντάρτες χρησιμοποίησαν χημικά για να προκαλέσουν τις ΗΠΑ

Πούτιν: Οι αντάρτες χρησιμοποίησαν χημικά για να προκαλέσουν τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στην εφημερίδα News York Times ότι οι σύροι αντάρτες και όχι ο τακτικός συριακός στρατός χρησιμοποίησαν χημικά όπλα την 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό με στόχο να προκαλέσουν μια παρέμβαση των ΗΠΑ.


"Υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύω ότι τα τοξικά αέρια χρησιμοποιήθηκαν όχι από τον συριακό στρατό αλλά τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης για να προκαλέσουν μια παρέμβαση των ισχυρών ξένων υποστηρικτών τους, οι οποίοι θα τάσσονταν στην ίδια πλευρά με τους φονταμενταλιστές", δήλωσε ο Πούτιν σε άρθρο της εφημερίδας που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης.

Ο ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε για τη χρήση στρατιωτικής βίας η οποία, εκτός από τη νόμιμη άμυνα ή μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, "είναι απαράδεκτη και συνιστά πράξη επίθεσης", μετά την αναβολή από την Ουάσινγκτον ενός σχεδίου στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Δαμασκού προκειμένου να εξεταστεί η ρωσική πρόταση για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου.

Τα στρατιωτικά πλήγματα στη Συρία θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα "νέο κύμα τρομοκρατίας, να υπονομεύσουν τις πολυμερείς προσπάθειες για την επίλυση του ιρανικού πυρηνικού προβλήματος και της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω τη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική", δήλωσε επίσης ο Πούτιν.

Ο ρώσος πρόεδρος κάλεσε τις ΗΠΑ να "αδράξουν την ευκαιρία της βούλησης" της Συρίας να καταστρέψει το χημικό της οπλοστάσιο, όπως πρότεινε η Μόσχα.
"Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία της βούλησης της συριακής κυβέρνησης να θέσει το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο ώστε στη συνέχεια αυτό να καταστραφεί", τόνισε ο Πούτιν, ο οποίος χαιρετίζει την "αναπτυσσόμενη σχέση" εμπιστοσύνης μεταξύ του ιδίου και του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
"Καλωσορίζω το ενδιαφέρον του (αμερικανού) προέδρου να συνεχίσει τον διάλογο με την Ρωσία για τη Συρία", πρόσθεσε.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στη Γενεύη με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για δύο ημέρες κρίσιμων επαφών που θα επικεντρωθούν στο ρωσικό σχέδιο για την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων.

Ο πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θέλει να δώσει μια ευκαιρία στη διπλωματία και ανέβαλε το σχέδιο μιας στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της Συρίας.