ΚΟΣΜΟΣ

Σύμβουλος Ομπάμα: «Θεμιτές» οι κατασκοπευτικές δραστηριότητες

Σύμβουλος Ομπάμα: «Θεμιτές» οι κατασκοπευτικές δραστηριότητες

Μια σύμβουλος του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα παραδέχθηκε σήμερα πως το αμερικανικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων έχει δημιουργήσει "σημαντικές" εντάσεις με ορισμένους από τους στενότερους συμμάχους της χώρας, διαβεβαιώνοντας ωστόσο πως οι δραστηριότητες αυτές είναι νόμιμες.


Οι αποκαλύψεις των τελευταίων μηνών "δημιούργησαν σημαντικές εντάσεις στις σχέσεις μας με ορισμένους από τους στενότερους ξένους εταίρους μας", παραδέχεται η Λάιζα Μόνακο, σύμβουλος του Ομπάμα για την εσωτερική ασφάλεια και τον αντιτρομοκρατικό αγώνα, σε άρθρο της που δημοσιεύεται από την αμερικανική εφημερίδα USA Today.

"Μολονότι συλλέγουμε το ίδιο είδος πληροφοριών με όλες τις άλλες χώρες, η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών μας υπόκειται σε περισσότερους περιορισμούς και επιτήρηση απ' ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα σ' ολόκληρη την ιστορία", γράφει.

"Ο πρόεδρος έδωσε εντολή να εξετάσουμε το δυναμικό των παρακολουθήσεών μας, περιλαμβανομένων των παρακολουθήσεων των ξένων εταίρων μας", προσθέτει η Μόνακο υπενθυμίζοντας ότι τα μέσα συλλογής πληροφοριών των ΗΠΑ είναι ασφαλώς "απαράμιλλα", αλλά "όχι χωρίς όρια".

Η τοποθέτηση αυτή από ένα μέλος του περιβάλλοντος του προέδρου Ομπάμα γίνεται ενώ διεξάγεται στις Βρυξέλλες μια σύνοδος των ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων η οποία επρόκειτο αρχικά να είναι μια συνηθισμένη σύνοδος, αφιερωμένη ιδιαίτερα στην ψηφιακή οικονομία.

Οι αποκαλύψεις για την έκταση της αμερικανικής κατασκοπείας, ακόμη και σε βάρος της καγκελαρίου της Γερμανίας, έχουν προκαλέσει αναταραχή στη σύνοδο κορυφής, με την Άγγελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ να καταγγέλλουν από κοινού τις "απαράδεκτες" πρακτικές.

Το σκάνδαλο πήρε ακόμη μεγαλύτερη έκταση χθες, Πέμπτη, το βράδυ με τη δημοσιοποίηση ενός άρθρου της βρετανικής εφημερίδας "Γκάρντιαν" που υποστήριζε ότι η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας έχει θέσει υπό παρακολούθηση 35 ηγέτες του πλανήτη.