Η δίκη του Καναδού στο Γκουαντάναμο
Ένοχος και στις πέντε κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί δήλωσε σήμερα ο Καναδός Όμαρ Χαντρ
Ένοχος και στις πέντε κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί δήλωσε σήμερα ο Καναδός Όμαρ Χαντρ, ενώπιον του αμερικανικού στρατοδικείου για εγκλήματα πολέμου στην αμερικανική ναυτική βάση στο Γκουαντάναμο της Κούβας.
Ο Χαντρ παραδέχτηκε την ενοχή του στο πλαίσιο συμφωνίας για τη μείωση της ποινής του.
Ο 24χρονος κρατούμενος είχε συλληφθεί στο Αφγανιστάν όταν ήταν 15 ετών και παραδέχθηκε ότι συνωμότησε με την Αλ Κάιντα και σκότωσε έναν αμερικανό στρατιώτη με χειροβομβίδα στο Αφγανιστάν. Με την παραδοχή της ενοχής του δεν έχει δικαίωμα έφεσης.
Ο Χαντρ είναι ο τελευταίος πολίτης δυτική χώρας, που κρατείται στο Γκουαντάναμο, αλλά φέρεται ότι οι δικηγόροι συζητούσαν για μια συμφωνία που θα επέτρεπε στον Χαντρ να εκτίσει άλλον ένα χρόνο φυλάκισης στο Γκουαντάναμο και στη συνέχεια επτά χρόνια σε φυλακή στον Καναδά.
Η συμφωνία αυτή θα έδινε ένα τέλος στις ευρείες επικρίσεις για τη δίκη του, η οποία κατέστησε τις ΗΠΑ την πρώτη χώρα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που δικάζει κάποιον σε στρατοδικείο εγκλημάτων πολέμου για τις ενέργειες που κατηγορείται ότι διέπραξε ενώ ήταν ακόμη ανήλικος.