ΚΟΣΜΟΣ

ΣΟΚ! Νέα παραγωγή όπλων μέσω τρισδιάστατων εκτυπωτών

ΣΟΚ! Νέα παραγωγή όπλων μέσω τρισδιάστατων εκτυπωτών

Για πρώτη φορά εκτυπώθηκε ένα πραγματικό όπλο σε μία συσκευή που λειτουργεί με μεταλλικές σκόνες! Κάτι που ανησυχεί πολύ τον κόσμο, διότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη διάδοση των πυροβόλων όπλων.

Μερικοί πιστεύουν ότι το εκτυπωμένο πιστόλι είναι ένα διαφημιστικό κόλπο της αμερικανικής εταιρείας Solid Concepts, και ότι οι τρισδιάστατοι (3D) εκτυπωτές θα χρησιμοποιούνται κυρίως στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας.

Πρωτότυπο του πρώτου «εκτυπωμένου» μεταλλικού πιστολιού έγινε το θρυλικό Colt διαμετρήματος 45 χιλιοστών, που είχε σχεδιαστεί το 1911 από τον Τζον Μπράουνινγκ. Το μοντέλο M1911 μέχρι σήμερα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από τους πεζοναύτες και τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ. Όλα τα μέρη του πιστολιού, ακόμη και η χαραγμένη κάνη, οι προγραμματιστές κατασκεύασαν από ανοξείδωτο χάλυβα και σκόνη κράματος νικελίου μέσω της λεγόμενης «θερμοσυσσωμάτωσης» με λέιζερ (laser sintering process). Κατά τις δοκιμές, το «εκτυπωμένο» πιστόλι έδειξε υψηλή ακρίβεια βολής.

Τίθεται το ερώτημα - ποιοι μπορεί να ενδιαφερθούν για το νέο τρόπο παραγωγής όπλων; Εξ αρχής πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο τρισδιάστατος εκτυπωτής, που μπορεί να εκτυπώνει μεταλλικά προϊόντα, είναι μια ογκώδης, περίπλοκη, και δαπανηρή συσκευή. Εκτός αυτού, για τους νομοταγείς Αμερικανούς είναι πολύ ευκολότερο και μπορούν ταχύτερα να αγοράσουν ένα έτοιμο όπλο σε εξειδικευμένα καταστήματα.

Η χρήση 3D εκτυπωτή για την κατασκευή όπλων για πρόσωπα, που έχουν προβλήματα με το νόμο, επίσης δεν φαίνεται η πλέον ενδεδειγμένη λύση, θεωρεί ο στρατιωτικός σχολιαστής Αλεξάντρ Γκολτς:

- Για ένα άνθρωπο, που αποφάσισε να αποκτήσει όπλο παράνομα, υπάρχουν άλλες, λιγότερο εξωτικές και ευκολότερες μορφές απόκτησής του. Π.χ., να το αγοράσει στη μαύρη αγορά. Έτσι θα εξοικονομήσει και χρήματα, και χρόνο.

Η είδηση για το εκτυπωμένο πιστόλι αποτελεί, μάλλον, τέχνασμα της εμπορικής εταιρείας του Τέξας. Στην ιστοσελίδα τους οι δημιουργοί της τεχνολογίας υπόσχονται μέσα σε 5 ημέρες να κατασκευάσουν με τρισδιάστατο εκτυπωτή οποιοδήποτε εξάρτημα όπλου.

Από την άλλη πολλοί ειδικοί είναι πεπεισμένοι ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των παραδοσιακών παραγωγών και των εταιρειών, που εργάζονται με 3D εκτυπωτές, με την πάροδο του χρόνου μόνο θα οξύνεται. Η εκτύπωση προϊόντων από πλαστική ύλη και μέταλλο αναπτύσσεται ραγδαία. Πρώτα απ΄όλα στους κλάδους της αεροναυπηγικής και της ηλεκτρονικής, λέει ο εμπειρογνώμονας στις τεχνολογίες λέιζερ Βαλέρι Σολντάτοφ:

- Είναι ένα νέο είδος τεχνολογίας, τεχνολογίας του μέλλοντος. Μπορείτε να φτιάξετε ένα αντικείμενο, μπορείτε – ένα εκατομμύριο. Και δεν χρειάζεται χρόνος για το σχεδιασμό του καλουπιού και την κατασκευή του.

Όταν το μέγεθος των 3D εκτυπωτών μειωθεί, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται κατά την κατάκτηση άλλων πλανητών, πιστεύει ο Βαλέρι Σολντάτοφ. Π.χ., σε αυτές τις συσκευές θα μπορεί να εκτυπωθεί διαφόρων ειδών εξοπλισμός για τους οικισμούς στον Άρη.

Πηγη Φωνή της Ρωσίας