ΚΟΣΜΟΣ

Οτσαλάν: Είμαστε έτοιμοι για τις διαπραγματεύσεις

Οτσαλάν: Είμαστε έτοιμοι για τις διαπραγματεύσεις

Ο αδελφός του ηγέτη των Κούρδων, Μεχμέτ Οτσαλάν, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Dicle, είπε λεπτομέρειες από τη συνάντηση του με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που τον επισκέφθηκε στο νησί Ιμραλί (νήσος Καλόλιμνος στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Στη συνάντηση αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στη διαδικασία επίλυσης του κουρδικού ζητήματος, τώρα που πλησιάζουν οι τοπικές εκλογές στην Τουρκία καθώς και στα γεγονότα που διαδραματίζονται στην περιοχή Ροτζάβα, δυτικό Κουρδιστάν (βορειοανατολική Συρία).

Ο Κούρδος ηγέτης αντέδρασε στα δημοσιεύματα ορισμένων τουρκικών οργάνων των μέσων ενημέρωσης και αξιωματούχων της κυβέρνησης, σχετικά με την αναστολή της απόσυρσης των Κούρδων ανταρτών κατά μήκος των συνόρων, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο.

Απαντώντας στις επικρίσεις σχετικά με την αναστολή της διαδικασίας της απόσυρσης, ο Οτσαλάν, δήλωσε ότι «αυτό είναι ένα εύθραυστο θέμα. Η απόσυρση ανεστάλη λόγω του γεγονότος ότι το τουρκικό κράτος και η κυβέρνηση δεν εκπόνησε κανένα νόμο για τη διαδικασία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχει λάβει τροπή η απόσυρση».

Ο Κούρδος ηγέτης, όπως τα μετέφερε ο αδελφός του, Μεχμέτ, είπε:

«Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από την πλευρά μας, αλλά το κουρδικό ζήτημα δεν είναι ένα θέμα που θα μπορούσε να επιλυθεί μονομερώς. Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να σημειωθεί πρόοδος είναι η συμβολή του τουρκικού κράτους και της κυβέρνησης αφού τώρα βρισκόμαστε σε μια πολύ εύθραυστη κατάσταση. Δεν είμαι ούτε απαισιόδοξος, ούτε απελπισμένος. Η απάντησή προς τους αντιπροσώπους του κράτους είναι σαφής ότι η διαδικασία θα συνεχισθεί», είπε ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, όπως σημειώνει το κουρδικό Χαουάρ.