ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Το κοινοβούλιο απέρριψε την αποφυλάκιση Τιμοσένκο

Ουκρανία: Το κοινοβούλιο απέρριψε την αποφυλάκιση Τιμοσένκο

Απορρίφθηκε από την ουκρανική Βουλή το σχέδιο νόμου με βάση το οποίο θα αφηνόταν ελεύθερη η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο.


Η απόφαση θεωρείται σημαντικό χτύπημα στην προσπάθεια της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας να συσφίξει τις εμπορικές της σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω συμφώνου.

Οι ουκρανοί βουλευτές απέρριψαν έξι παραλλαγές σχεδίου νόμου το οποίο θα επέτρεπε στην κ. Τιμοσένκο να ταξιδέψει στο εξωτερικό για ιατρικούς λόγους.

Η Ε.Ε. θεωρεί το ζήτημα της απελευθέρωσης της ουκρανής πρώην πρωθυπουργού κομβικό για μια ιστορική συμφωνία εμπορικής σύνδεσης των «28» με την Ουκρανία.

Η χώρα δέχεται ωστόσο σοβαρές πιέσεις από την πλευρά της Ρωσίας για να μην υπογράψει το σύμφωνο.
Η Μόσχα επιθυμεί την ένταξη της Ουκρανίας σε μία δική της τελωνειακή ένωση με το Καζακστάν και την Λευκορωσία, την οποία βλέπει ως αντίβαρο στην Ε.Ε.
Οι παραλλαγές του νομοσχεδίου ψηφίστηκαν από πολύ μικρότερο του απαιτούμενου αριθμού βουλευτών, καθώς δεν στηρίχθηκαν από τους εκπροσώπους του κόμματος του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς «Κόμμα των Περιφερειών».
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αντέδρασαν φωνάζοντας «ντροπή».
Η Γιούλια Τιμοσένκο εκτίει ποινή επτά ετών στις ουκρανικές φυλακές μετά από αμφιλεγόμενη καταδίκη της για κατάχρηση εξουσίας σε ό,τι αφορά ενεργειακή συμφωνία με τη Ρωσία.