ΚΟΣΜΟΣ

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Κένεντι

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Κένεντι

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και οι καμπάνες ήχησαν στο Ντάλας στην μνήμη του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι στις 12:30 τοπική ώρα (20:30 ώρα Ελλάδος), την ώρα που ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ δολοφονήθηκε στην πόλη αυτή πριν από 50 χρόνια.

Οι καμπάνες χτύπησαν έπειτα από ομιλία του δημάρχου Μάικ Ρόουλινγκς κατά την οποία ο Αμερικανός αξιωματούχος θυμήθηκε την στιγμή που το αμερικανικό έθνος έμαθε ότι ο σχετικά νέος ακόμη πρόεδρός του είχε δολοφονηθεί.

Ακριβώς πενήντα χρόνια μετά την δολοφονία του Κένεντι, όλες οι δραστηριότητες στο Ντάλας είχαν παγώσει ώστε όλη η πόλη να τιμήσει την μνήμη της μυθικής αυτής φυσιογνωμίας της σύγχρονης ιστορίας των ΗΠΑ.

Σε όλη τη χώρα έχουν διοργανωθεί λειτουργίες, διαλέξεις, όπως και η τήρηση ενός λεπτού σιγής στην μνήμη του JFK — η 50ή επέτειος από την δολοφονία του οποίου τιμάται επίσης στο Βερολίνο, όπου αναμένεται να κατατεθεί στεφάνι μπροστά στο δημαρχείο του Σένεμπεργκ, όπου ο Κένεντι είχε πει με υπερηφάνεια: "Ich bin ein Berliner" ("Είμαι ένας Βερολινέζος").

Στο Λονδίνο επίσης, η Τέιτ Μόντερν εκθέτει τον μοναδικό σύγχρονο πίνακα που είναι γνωστό ότι υπάρχει για την δολοφονία του JFK στο Ντάλας.

"Είναι απίστευτο ότι ένας μόνο άνθρωπος κατάφερε να κάνει τόσο μεγάλη διαφορά", δήλωσε η Κέιτλιν Κόφι, μια 22χρονη φοιτήτρια από το Τορόντο του Καναδά, η οποία επισκέφθηκε σήμερα τον τάφο του 35ου προέδρου των ΗΠΑ στο στρατιωτικό κοιμητήριο του Άρλινγκτον, κοντά στην Ουάσινγκτον, στον οποίο είχε κατατεθεί ένα στεφάνι από λουλούδια.