ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Συνάντηση ισλαμιστών ανταρτών με Αμερικανούς αξιωματούχους

Συρία: Συνάντηση ισλαμιστών ανταρτών με Αμερικανούς αξιωματούχους

Σύροι διοικητές του Ισλαμικού Μετώπου, της οργάνωσης που την περασμένη εβδομάδα κατέλαβε τις βάσεις οι οποίες ανήκαν στους υποστηριζόμενους από τη Δύση αντάρτες της χώρας, θα έχουν συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους στην Τουρκία εντός των επόμενων ημερών, όπως έγινε γνωστό από πηγές των ανταρτών και της αντιπολίτευσης.


Η συνάντηση αυτή αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η συμμαχία του Ισλαμικού Μετώπου έχει επισκιάσει τις πιο μετριοπαθείς ταξιαρχίες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού τον οποίο στήριζαν η Δύση και ορισμένες αραβικές χώρες με την ελπίδα ότι θα κατάφερνε να ανατρέψει τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στις συνομιλίες αυτές ενδέχεται επίσης να αποφασιστεί η μελλοντική στάση του Ισλαμικού Μετώπου το οποίο μάχεται τους ακόμη πιο ακραίους σουνίτες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), μιας οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Ένας αντάρτης μαχητής του Ισλαμικού Μετώπου είπε ότι αναμένει στις συνομιλίες αυτές να συζητηθεί το αν οι ΗΠΑ θα εξοπλίσουν την οργάνωση και θα της αναθέσουν την ευθύνη να διατηρήσει την τάξη στις περιοχές της βόρειας Συρίας που έχουν περάσει στον έλεγχο των ανταρτών. Ο αντάρτης απέφυγε να αποκαλύψει το όνομά του και δεν έδωσε καμία άλλη πληροφορία για το θέμα. Διπλωματικές πηγές στην Τουρκία ανέφεραν ότι ο Αμερικανός απεσταλμένος Ρόμπερτ Φορντ αναμένεται να επισκεφθεί σύντομα την Κωνσταντινούπολη, όμως το πρόγραμμά του δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη.

Το Ισλαμικό Μέτωπο σχηματίστηκε από την ένωση έξι μεγάλων ισλαμικών ομάδων τον περασμένο μήνα και πριν από μία εβδομάδα κατέλαβε τις αποθήκες όπλων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Στη συνέχεια όμως και οι δύο πλευρές υποστήριζαν ότι του ζητήθηκε να αναπτυχθεί στην περιοχή και να "προστατεύσει" τις αποθήκες από τις επιθέσεις των μαχητών του ΙΚΙΛ.