ΚΟΣΜΟΣ

Μαλί: Πρόταση κατηγορίας για εσχάτη προδοσία κατά του πρώην προέδρου

Μαλί: Πρόταση κατηγορίας για εσχάτη προδοσία κατά του πρώην προέδρου

Η κυβέρνηση του Μαλί ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι υπέβαλε στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας πρόταση κατηγορίας για εσχάτη προδοσία κατά του πρώην προέδρου, Αμαντού Τουμάνι Τουρέ, ο οποίος ανατράπηκε μετά από πραξικόπημα που έλαβε χώρα το περασμένο έτος.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού, στην πρόταση ο Τουρέ κατηγορείται ότι παρέβη το καθήκον του ως διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, αφού δεν κατάφερε να αποτρέψει ξένες δυνάμεις από το να καταλάβουν διάφορες περιοχές, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Το πραξικόπημα του Μαρτίου 2012 έλαβε χώρα από την αποτυχία του Τουρέ να καταστείλει μια αυτονομιστική εξέγερση των Τουαρέγκ στο στα βόρεια της χώρας, κάτι που επέτρεψε, ωστόσο, σε ένοπλες ισλαμιστικές ομάδες να καταλάβουν τον έλεγχο των δύο τρίτων του βόρειου Μαλί.

Στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι ο Τουρέ κατηγορείται επίσης πως επέτρεψε τη φθορά των ενόπλων δυνάμεων, καταστρέφοντας έτσι ένα σημαντικό κομμάτι της εθνικής άμυνας.

Η κατάληψη του βόρειου Μαλί από ομάδες που συνδέονται με την Αλ-Κάιντα έληξε τον Ιανουάριο, όταν η Γαλλία ανέπτυξε 4.000 στρατιώτες στην περιοχή προκειμένου να προληφθεί η κατάληψη και του νότιου τμήματος της χώρας.

Ο Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά εξελέγη νέος πρόεδρος του Μαλί τον περασμένο Αύγουστο.