ΚΟΣΜΟΣ

Πιέσεις Οτσαλάν στην Άγκυρα για ειρηνευτική διαδικασία

Πιέσεις Οτσαλάν στην Άγκυρα για ειρηνευτική διαδικασία

Ο φυλακισμένος αρχηγός των κούρδων ανταρτών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Οτσαλάν προειδοποίησε ότι η ειρηνευτική διαδικασία που ξεκίνησε με τις αρχές της Άγκυρας δεν μπορεί να βαλτώνει διαρκώς και ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να ενεργήσει "γρήγορα" υιοθετώντας τα μέτρα που ζητούν οι Κούρδοι.

"Παρόλα τα εμπόδια, η βούλησή μας για ειρήνη παραμένει το ίδιο ισχυρή όπως την πρώτη ημέρα. Ωστόσο πρέπει να γίνει σαφές ότι η ειρηνευτική διαδικασία δεν μπορεί διαρκώς να μένει στον αέρα", δήλωσε χθες ο αρχηγός του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) σε μήνυμά του που έδωσαν στη δημοσιότητα κούρδοι βουλευτές οι οποίοι τον επισκέφθηκαν στο νησί-φυλακή του Ιμραλί όπου κρατείται, ανοικτά της Κωνσταντινούπολης.

"Αν ο πόλεμος είναι η κόλαση, η ειρήνη είναι ο παράδεισος. Εμείς πήραμε το ένα πόδι από την κόλαση, αλλά εξακολουθούμε να είμαστε στην αβεβαιότητα, καθώς εμπόδια μας δυσκολεύουν να πάρουμε και το άλλο", πρόσθεσε ο Οτσαλάν. Το ΡΚΚ είχε κηρύξει τον Μάρτιο εκεχειρία ύστερα από μήνες μυστικών διαπραγματεύσεων με τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ωστόσο η ειρηνευτική διαδικασία οδηγήθηκε σε τέλμα τον Σεπτέμβριο, όταν οι κούρδοι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν την αποχώρηση των μαχητών τους από το τουρκικό έδαφος προς τις βάσεις τους στο βόρειο Ιράκ κατηγορώντας τις τουρκικές αρχές ότι δεν εφάρμοσαν τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκαν. Tον Δεκέμβριο η κυβέρνηση κατέθεσε στο τουρκικό κοινοβούλιο σειρά μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση των δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας.

Ωστόσο οι Κούρδοι εκτιμούν ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές απέχουν μακράν των προσδοκιών τους. Ζητούν επίσης την απελευθέρωση των κούρδων κρατουμένων και πολιτικών ακτιβιστών, το δικαίωμα στη διδασκαλία της κουρδικής γλώσσας στα δημόσια σχολεία και τη μείωση του ορίου του 10% που απαιτείται για την είσοδο στο κοινοβούλιο.

"Τώρα είναι η στιγμή να υιοθετηθούν οι νομικές διατάξεις που καθυστερούν έως σήμερα για διαφόρους λόγους", δήλωσε ο Οτσαλάν. Ο αρχηγός των κούρδων ανταρτών αναφέρθηκε και την κρίση που προκλήθηκε από την έρευνα κατά της διαφθοράς η οποία κλονίζει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι οι αντιδημοκρατικές δυνάμεις που επιδιώκουν τον πόλεμο τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό θα επιτείνουν τη συνωμοσία τους, εκτός κι αν η (ειρηνευτική) διαδικασία επιτευχθεί και μια χώρα απόλυτα δημοκρατική οικοδομηθεί".