ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊστές– Αντιευρωπαϊστές: Η σύγκρουση που συνταράσσει την Ουκρανία

Ευρωπαϊστές– Αντιευρωπαϊστές: Η σύγκρουση που συνταράσσει την Ουκρανία

Η σπίθα που άναψε το «φιτίλι» της σύγκρουσης - Το «φάντασμα» του Πούτιν και το «όραμα» της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης

Ξεκάθαρο είναι το πολιτικό χάσμα που χωρίζει τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές στην Ουκρανία, στις βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας.

OUUU1
OU2
OUU3

Πρόκειται για, την έσχατη σύγκρουση των ευρωπαϊστών με τους αντιευρωπαϊστές, οι οποίοι αποφάσισαν να λύσουν τις διαφορές τους με αίμα στους δρόμους, την ώρα που το «φάντασμα» του Πούτιν και το «όραμα» της Ευρωπαϊκής δύσης, να πλανώνται πάνω από τους ρημαγμένους δρόμους του Κιέβου.

Από τη μια τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τους υποστηριχτές τους που επιθυμούν διακαώς την ολοκλήρωση του ονείρου για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για τον Αρσένι Γιατσένιουκ του κόμματος Μπατκίβτσινα της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, τον πρώην πυγμάχο Βιτάλι Κλιτσκο του κόμματος Ουντάρ, και τον Ολεγ Τιαγκνιμπο του εθνικιστικού κόμματος Σβόμποντα.

Από την άλλη η κυβέρνηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβοτς και του πρωθυπουργού Μίκολα Αζάροφ η οποία, αφού έκλεισε την πόρτα στην Ε.Ε. φρόντισε να προστρέξει στην αγκαλιά του Βλάδιμιρ Πούτιν και τα δισεκατομμύρια ευρώ που προσέφερε ως ενίσχυση. Στους διαδηλωτές αντιπαραθέτει τις αστυνομικές δυνάμεις με σαφή εντολή για βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων.

Έτσι άναψε το φιτίλι…

Η διαμάχη των δυο πολιτικών μπλοκ, Ευρωπαϊστών και Αντιευρωπαϊστών κρατεί εδώ και χρόνια. Έφτασε, όμως, στο σημείο μηδέν στις 21 Νοεμβρίου του 2013, όταν η κυβέρνηση του Μίκολα Αζάροφ και του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβοτς ακύρωσε την υπογραφή εμπορικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αντιπολίτευση η οποία πιστεύει στον δρόμο προς την Ευρώπη και μόνον σε αυτόν, φωνάζει «ντροπή» και βουλευτές της στρέφονται εναντίον του προέδρου Γιανούκοβιτς. Οι εξηγήσεις που προσπάθησε να δώσει ο πρωθυπουργός, δεν έγιναν δεκτές από την αντιπολίτευση, η οποία έβλεπε το τρένο για την Ε.Ε να χάνεται.

Την επόμενη ημέρα, 24 Νοεμβρίου 2013, χιλιάδες κόσμου βγήκαν στους δρόμους με τελικό σημείο συγκέντρωσης την πλατεία Ανεξαρτησίας. Εκεί όπου έγινε η «Πορτοκαλί επανάσταση» η αντιπολίτευση ζητάει να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να γίνουν εκλογές. Η κυβέρνηση ούτε που το συζητάει. Ξεσπούν τότε επεισόδια και ένα από τα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα είναι το γκρέμισμα του αγάλματος του Λένιν από ομάδα εθνικιστών.

Το μοιραίο λάθος των αντιευρωπαϊστών

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιδράσει. Ο τρόπος που επέλεξε, όμως, αντί να εκτονώσει την κατάσταση την έκανε χειρότερη. Ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς έλαβε άμεση οικονομική βοήθεια από την Ρωσία του Πούτιν ύψους 11 δισ. ευρώ. Η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπέκυψε στις πιέσεις του Πούτιν και γι’ αυτό διέκοψε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, «κατεβάζοντας» ξανά τον κόσμο στους δρόμους σε πιο ογκώδεις διαδηλώσεις.

Η αντιευρωπαϊκή και φιλορωσική κυβέρνηση τότε, έκανε το μεγαλύτερο –όπως αποδείχτηκε-λάθος στη διαχείριση της κρίσης. Η ψήφιση από την ουκρανική Βουλή νόμου με τον οποίο επιβάλλει κυρώσεις σε όποιον διαδηλώνει, εξαγρίωσε τους φιλοευρωπαϊστές, Αποτέλεσμα είναι οι πρόσφατες διαδηλώσεις, τα επεισόδια, οι νεκροί και οι τραυματίες ανάμεσα στους διαδηλωτές, την ώρα που η αμφισβήτησε δεν περιορίζεται μόνο στο Κίεβο, αλλά εξαπλώνεται και στις πόλεις της επαρχίας της Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης:

Oυκρανία: Έκκληση της αντιπολίτευσης για διεθνή διαμεσολάβηση

Ουκρανία: Ο ρόλος της βίαιης ακροδεξιάς οργάνωσης «Δεξιός Τομέας»

Ουκρανία: Επεκτείνεται στην επαρχία το κίνημα αμφισβήτησης