Σάλος με τις αποκαλύψεις για παρέμβαση Ερντογάν σε δημοσκόπηση

Σάλος με τις αποκαλύψεις για παρέμβαση Ερντογάν σε δημοσκόπηση

Θύελλα επικρατεί στον χώρο των τουρκικών μέσων ενημέρωσης λόγω της αποκάλυψης τηλεφωνικών συνομιλιών από τις οποίες προκύπτει ότι υπήρξε παρέμβαση του Ερντογάν στη δημοσκόπηση που δημοσίευσε στις 15 Μαρτίου 2013 η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Haberturk.


Στην πρώτη συνομιλία ο διευθυντής της εφημερίδας συνομιλεί με τον πρόεδρο του ομίλου ΜΜΕ στον οποίο ανήκει η εφημερίδα και στη δεύτερη συνομιλεί ο πρόεδρος με τον γιο του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιλάλ Ερντογάν.

Δημοσκόπηση που είχε διενεργηθεί για λογαριασμό της εφημερίδας έδειχνε μειωμένα τα ποσοστά του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας. Το αντικείμενο των συνομιλιών ήταν να αφαιρεθούν τρεις μονάδες από το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος και να προστεθούν στο ποσοστό του φιλοκουρδικού κόμματος.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί είπε ότι «τα μέσα ενημέρωσης, ενώ θα έπρεπε να είναι αμερόληπτα και ανεξάρτητα, έχουν γίνει σκλάβοι. Φαίνεται ότι οι δεσμοφύλακες του διαδικτύου έχουν μπει στη σειρά για να εμποδίσουν την ελευθερία ενημέρωσης».

Σημειώνεται ότι πριν από μερικές μέρες είχε αποκαλυφθεί ότι στις 4 Ιουνίου 2013, ο Ερντογάν καθώς ήταν στο Μαρόκο, είχε τηλεφωνήσει στη διεύθυνση του τηλεοπτικού καναλιού του ίδιου ομίλου (Χαμπέρτουρκ) ζητώντας να μην μεταδοθεί δήλωση του Μπαχτσελί σχετικά με τη βία της αστυνομίας στα επεισόδια που είχαν ξεσπάσει εκείνη την περίοδο σε ολόκληρη την Τουρκία με αφορμή τις διαμαρτυρίες στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.