ΚΟΣΜΟΣ

Ποιοι πότισαν με το αίμα τους την ανατροπή καθεστώτος Γιανουκόβιτς

Ποιοι πότισαν με το αίμα τους την ανατροπή καθεστώτος Γιανουκόβιτς

Το παλαιό καθεστώς του Γιανουκόβιτς κατέρρευσε και ξηλώνεται με ταχείς ρυθμούς, ενώ οι «κυνηγημένοι», υποστηρικτές της Τιμοσένκο επιστρέφουν δυναμικά στο προσκήνιο ως νικητές και «παράγοντες σταθερότητας».

Εντωμεταξύ χρειάστηκαν καμιά εκατοστή νεκροί στο Κίεβο για να αποφασίσουν οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών να παρέμβουν και να υπάρξει μία λύση.

Αυτοί είναι οι ήρωες της εξέγερσης

thuma1
thuma2
thuma3
thuma4


Ο Davyd Kipiani ήρθε στο Κίεβο κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους από την Γεωργία όπου ήταν μέλος του κόμματος του Μιχαήλ Σαακασβίλι. Πέθανε σε ένα ασθενοφόρο, έχοντας δύο τραύματα από πυροβολισμούς που δέχθηκε στη Μαϊντάν, στις 20 Φεβρουαρίου.
Ήταν ένα από τα πρώτα θύματα της βίας ενώ βρισκόταν έξω από ένα μνημείο κρατώντας ένα κερί.

Ένας ιερέας προσευχήθηκε πάνω από το νεκρό του σώμα . Μια γυναίκα έκλαιγε . Ένας άνδρας , κουνώντας τις σφιγμένες γροθιές του στον αέρα , φώναξε : « Σκοτώνουν τους ήρωες μας !

Ο 19χρονος Roman Huryk, πέθανε απο τραύματα στο στήθος, στο Κίεβο, στις 19 Φεβρουαρίου.

Ο 29χρονος Oleksandr Kapinos, ήταν ακτιβιστής της EuroMaidan. Πέθανε στο νοσοκομείο μετά από μια χειροβομβίδα που τον χτύπησε στην οδό Hrushevskoho, στις 19 Φεβρουαρίου.


Ο 32χρονος Serhii Bondarev, ήταν ένας από τους κορυφαίους προγραμματιστές σε πολυεθνική εταιρεία πληροφορικής. Εργάστηκε στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, αλλά ήρθε πίσω στην Ουκρανία γιατί ήθελε να ζήσει εκεί.

Παντρεύτηκε με την σύζυγό του Svitlana περίπου πριν από δύο χρόνια. Ήταν ένα πολύ φιλικό ζευγάρι με ανοιχτό μυαλό και ανέμεναν την άφιξη του πρώτου παιδιού τους που θα γεννηθεί σε ένα μήνα. Και οι δύο ήταν ένθερμοι υποστηρικτές του κινήματος Μαϊντάν από τις απαρχές του, ιδιαίτερα ο Serhii. Η οικογένειά του έχασε τα ίχνη του το βράδυ της 18ης Φεβρουαρίου. Μετά από δύο ημέρες αναζήτησης, οι συγγενείς βρήκαν το σώμα του. Σύμφωνα με τους φίλους και τους συναδέλφους του σκοτώθηκε αφού πυροβολήθηκε 4 φορές.

thuma5
thuma6

Ο 19χρονος Ustym Holodniuk, λίγο πριν πέσει νεκρός μοιράστηκε λίγο φαγητό και μια θερμάστρα με έναν αστυνομικό κοντά στα οδοφράγματα.

Αργότερα αυτός ο αστυνομικός ήρθε με τους ακτιβιστές και τον ευχαρίστησε για τη βοήθεια. Ο Holodniuk ήταν ενεργό μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Υποσχέθηκε στον πατέρα του να συναντηθούν στο Κίεβο στις 11 το πρωί, στις 20 Φεβρουαρίου, για να τον πάρει πίσω στο σπίτι για αρκετές ημέρες για να ξεκουραστεί. Αλλά δεν πρόλαβε. Ο νεαρός άνδρας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από έναν ελεύθερο σκοπευτή κοντά στη Μαϊντάν. Το γαλάζιο κράνος του βρέθηκε από τον πατέρα του με αίμα και με μια τρύπα..

Ο 52χρονος Serhiy Bondarchuk, δίδασκε φυσική σε ένα τοπικό σχολείο. Ήταν μέλος του κόμματος Svoboda. Ο Bondarchuk πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στις 20 Φεβρουαρίου.

thuma7


O 34χρονοσ Αντρέι Movchan, ήταν μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας του Κιέβου. Εργάστηκε ως τεχνικός φωτισμού στο Εθνικό Ακαδημαϊκό Θέατρο Δράματος στο Κίεβο. Δεν μπορούσε να φανταστεί τη ζωή του χωρίς το θέατρο και ήταν πάντα πρόθυμος να βοηθήσει, λένε οι φίλοι του. Κάθε πρωί πήγαινε στα οδοφράγματα και πρόσφερε τη βοήθειά του. Ήταν στη Μαϊντάν νωρίς το πρωί, στις 20 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια, οι φίλοι του δεν μπορούσαν να τον βρουν, το τηλέφωνό του δεν απαντούσε. Αργότερα μέσα στην ημέρα, ο Movchan βρέθηκε νεκρός με έναν πυροβολισμό στο κεφάλι.

thuma8


Ο 29χρονος Bohdan Solchanyk, ήταν λέκτορας στη σύγχρονη ιστορία της Ουκρανίας στο Καθολικό Πανεπιστήμιο και ενεργός συμμέτοχος της Πορτοκαλί Επανάστασης το 2004. Ήταν ένας από τους ακτιβιστές των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων. Πυροβολήθηκε στο Κίεβο στις 20 Φεβρουαρίου.

thuma9


Ο 73χρονος Yakiv Zaiko, γεννήθηκε στη Λευκορωσία. Ήταν δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης της εφημερίδας Holos Hromadyanyna. Στα νιάτα του δούλευε ως ξυλουργός και κλειδαράς. Πέθανε από καρδιακή προσβολή στο Κίεβο στις 18 Φεβρουαρίου, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας κυνηγούσαν τους διαδηλωτές στο κέντρο του Κιέβου.

thuma10


Ο 50χρονος Valeriy Bresdeniuk, είχε μια μικρή επιχείρηση πληροφορικής. Όμως άλλο ήταν το χόμπι του που του έφερε κάποια δημοτικότητα. Ο άνδρας ήταν ένας ταλαντούχος ζωγράφος που χρησιμοποιούσε για την τεχνική του το νερό. Έγινε γνωστός στον κόσμο όταν συμμετείχε στην δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή «Η Ουκρανία έχεις ταλέντο», όπου παρουσίασε την τεχνική του με το χαρτί και τις ραβδώσεις του και έφτασε μάλιστα μέχρι τον τελικό. Συναγωνιστές του λένε ότι δεν ανήκε σε οποιεσδήποτε μονάδες Αυτοάμυνας, αλλά βοηθούσε στην οικοδόμηση των οδοφραγμάτων. Εκεί και πέθανε, προστατεύοντας τα οδοφράγματα στο Κίεβο, στις 19 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε επίσης: Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Βίκτορ Γιανουκόβιτς