Παραίτηση Ερντογάν ζητεί η τουρκική αντιπολίτευση

Παραίτηση Ερντογάν ζητεί η τουρκική αντιπολίτευση

Να εγκαταλείψει την εξουσία κάλεσε η τουρκική αντιπολίτευση τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο του σκανδάλου διαφθοράς που συγκλονίζει την τουρκική ηγεσία έπειτα από την δημοσίευση της καταγραφής τηλεφωνικής συνομιλίας που τον εμπλέκει άμεσα, η αυθεντικότητα της οποίας δεν έχει επιβεβαιωθεί, ενώ ο ίδιος καταγγέλλει ότι είναι κατασκευασμένη.

 

«Η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί αμέσως, έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση», δήλωσε ο Χαλούκ Κοτς, αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος , στο τέλος της έκτακτης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

«Ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί αμέσως», τόνισε.

Η τουρκική αντιπολίτευση αντέδρασε μετά την προβολή στο YouTube μιας καταγεγραμμένης τηλεφωνικής συνομιλίας που παρουσιάζεται ως συνομιλία μεταξύ του Ερντογάν και του πρωτότοκου γιου του Μπιλάλ, στην οποία οι δύο άνδρες αναφέρουν τους τρόπους για να εξαφανίσουν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς που συγκλονίζει την κυβέρνηση Ερντογάν από τις 17 του περασμένου Δεκεμβρίου, εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Σε αυτή την καταγεγραμμένη τηλεφωνική συνομιλία, η αυθεντικότητα της οποίας δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, ο Ερντογάν ζητεί από τον γιό του να συγκεντρώσει τα άλλα μέλη της οικογένειας για να εξαφανίσουν αμέσως πολλά εκατομμύρια ευρώ και δολάρια που είναι κρυμμένα σε κατοικίες οικείων προσώπων.

Από χθες βράδυ, έντονη ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργικού γραφείου στις κατηγορίες αυτές. Με ανακοίνωσή του το γραφείο του Ερντογάν κατήγγειλε το «ανήθικο προϊόν ενός μοντάζ (... ) εντελώς πλαστό» και απείλησε με διώξεις τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.

Η ηχογραφημένη αυτή συνομιλία προκάλεσε αναταραχή όλη τη νύχτα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, μερικές ώρες μετά τις αποκαλύψεις δύο φιλοκυβερνητικών εφημερίδων που κατηγορούν εισαγγελείς προσκείμενους στην αδελφότητα του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ότι υπέκλεπταν τηλεφωνικές συνομιλίες χιλιάδων προσώπων, μεταξύ τους και ο Ερντογάν.

Από τα μέσα Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός κατηγορεί την οργάνωση του Γκιουλέν ότι χειραγωγεί τις έρευνες κατά της διαφθοράς που είναι σε εξέλιξη στο πλαίσιο μιας συνωμοσίας, στόχος της οποίας είναι η αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης πριν από τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου και τις προεδρικές του Αυγούστου.

Διαβάστε επίσης:

Βίντεο: Οι οδηγίες Ερντογάν για να ξεφορτωθεί ο υιός το «μαύρο» 1 δισ.

«Προϊόν μοντάζ οι συνομιλίες μεταξύ του Ερντογάν και του γιού του»

Τουρκία: «Κοριοί» στον Ερντογάν και σε τουλάχιστον 3.000 πρόσωπα