ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός για την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Λονδίνο

Συναγερμός για την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Λονδίνο

Ένα μεγάλο σύννεφο αιθαλομίχλης καλύπτει σήμερα το Λονδίνο όπως και μεγάλο μέρος της Βρετανίας, που βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λόγω της ποιότητας της ατμόσφαιρας που εισπνέουν οι Βρετανοί και τα πολύ υψηλά επίπεδα της ρύπανσης.

Η κατάσταση αυτή που αναμένεται να διαρκέσει έως τουλάχιστον την Παρασκευή οφείλεται σε τρεις αιτίες: τις τοπικές εκπομπές, τη βιομηχανική ρύπανση που φθάνει από την ευρωπαϊκή ήπειρο και τη σκόνη από άμμο της Σαχάρας, η οποία μεταφέρεται από ανέμους που φυσούν από νοτιοανατολικά, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Παρότι ο καιρός είναι ιδιαίτερα ήπιος για την εποχή, με θερμοκρασίες έως 20 βαθμούς στο Λονδίνο, το υπουργείο Περιβάλλοντος συνέστησε στα άτομα που είναι ευάλωτα να αποφύγουν την έντονη άσκηση σε εξωτερικούς χώρους.

Σε ορισμένες νότιες και ανατολικές περιοχές της χώρας τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αναμένεται να ανέλθουν στην ένατη ή δέκατη βαθμίδα της δεκάβαθμης κλίμακα, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις.

Ένα σύννεφο αιθαλομίχλης που κάλυπτε σήμερα το πρωί το Λονδίνο ήταν ορατό και κατά μήκος των πεζοδρομίων τα αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων και του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ήταν καλυμμένα από ένα λεπτό στρώμα κόκκινης άμμου.

Η κορύφωση των επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης καταγράφεται τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε στις 20 Φεβρουαρίου νομικές διαδικασίες κατά της Βρετανίας για αθέτηση της υποχρέωσής της να μειώσει τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα διοξειδίου του αζώτου (NO2), ενός τοξικού αερίου που παράγεται κυρίως από το καυσαέριο.

Το Λονδίνο, που καταγράφει τα υψηλότερα επίπεδα NO2 από όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, δεν αναμένεται να συμμορφωθεί με τα πρότυπα της ΕΕ παρά το 2025, δηλαδή 15 χρόνια μετά την αρχική προθεσμία, σύμφωνα με την Επιτροπή.