ΚΟΣΜΟΣ

Στο «κόκκινο» η κατάσταση στην Ουκρανία

Στο «κόκκινο» η κατάσταση στην Ουκρανία

Για έκτη φορά συνομίλησαν χθες το βράδυ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα με τον ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στην ανατολική Ουκρανία.

Η κατάσταση φαίνεται πως έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο με τους φιλορώσους διαδηλωτές να έχουν υπό την κυριαρχία τους τα κυβερνητικά κτήρια, ενώ καταγγέλλουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων, με εντολή του Κιέβου, χωρίς πάντως να επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο.

Οι ίδιοι διαδηλωτές έχουν ζητήσει την βοήθεια του Ρώσου προέδρου για να αντιμετωπίσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις. Ηγετικό στέλεχος των αποσχιστών ζήτησε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, από τον κ. Πούτιν «να στρέψει προσωπικά την προσοχή του στην κατάσταση η οποία εξελίσσεται και να βοηθήσει όσο περισσότερο μπορεί».

2

Με την χρήση βίας στις ανατολικές περιοχές να είναι καθημερινό φαινόμενο και έναν εμφύλιο να είναι προ των πυλών ο Πούτιν προς το παρών αρκείται σε προειδοποιήσεις προς την ουκρανική κυβέρνηση. Χθες εξέπνευσε το τελεσίγραφο της ουκρανικής κυβέρνησης προς τους φιλορώσους αυτονομιστές να παραδώσουν τα όπλα και να τερματίσουν την κατάληψη των κυβερνητικών κτιρίων στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, χωρίς όμως οι αντάρτες να υποχωρούν.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, ανακοίνωσε ότ σε περίπτωση που οι φιλορώσοι δεν «συμμορφωθούν» με το τελεσίγραφο, θα ξεκινήσει ευρείας κλίμακας αντιτρομοκρατική επιχείρηση με τη συμμετοχή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων».

3

Το Κρεμλίνο ζήτησε χθες από τον Λευκό Οίκο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του ώστε να αποτραπεί η αιματοχυσία στην περιοχή, ενώ αρνήθηκε κατηγορηματικά πως η Ρωσία έχει σχέση με τις διαδηλώσεις. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, έκανε ξεκάθαρο για ακόμη μια φορά ότι η βοήθεια των ΗΠΑ θα είναι σε διπλωματικό επίπεδο, ενώ θα υπάρξει και οικονομική υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν Ομπάμα πριν λίγο

Λευκός Οίκος:Ο διευθυντής της CIA ήταν στην Ουκρανία το Σαββατοκύριακο

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση Ρώσων και Αμερικανών διπλωματών

Ολάντ και Κάμερον «καταδίκασαν έντονα» τα επεισόδια στην Ουκρανία

Στις «φλόγες» η ανατολική Ουκρανία

Εξέπνευσε το τελεσίγραφο των ουκρανικών αρχών προς τους φιλορώσους