ΚΟΣΜΟΣ

Μάχες σώμα με σώμα έξω απ’ το Σλαβιάνσκ

Μάχες σώμα με σώμα έξω απ’ το Σλαβιάνσκ

Τουλάχιστον δέκα νεκροί και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης. Υπάρχουν θύματα και μεταξύ των αμάχων, από την πρώτη σφοδρή μάχη στην πόλη Σεμιόνοφκα

Στη μικρή πόλη Σεμιόνοφκα καθ’ οδόν προς το Σλαβιάνσκ εκτυλίχθηκε πριν από λίγο η πρώτη μεγάλη μάχη των πιστών στο Κίεβο στρατιωτικών δυνάμεων και της πολιτοφυλακής των εξεγερμένων πόλεων του Ντονιέτσκ. Οι πολιτοφύλακες λένε ότι έχασαν ως και το 80 % των ενόπλων ανδρών τους στη φρουρά της Σεμιόνοφκα και εκτιμούν ότι οι νεκροί μεταξύ των αμάχων είναι περίπου 20, ενώ απώλειες έχει υποστεί και η ουκρανική πλευρά.

Οι πολιτοφύλακες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το οδόφραγμα, που είχαν υπό τον έλεγχό τους και υποχώρησαν προς το Σλαβιάνσκ, καταγγέλλοντας ότι εναντίον τους οι δυνάμεις του Κιέβου χρησιμοποιούν τεθωρακισμένα και αδιάκριτα πυρά πυροβολικού.

Σύμφωνα με μαρτυρίες δημοσιογράφων, που βρίσκονται στην περιοχή η επίθεση γίνεται από διαφορετικές πλευρές και σε μεγάλο βαθμό επιτεύχθηκε η περικύκλωση των πολιτοφυλάκων, που έχουν στη διάθεσή τους μόνο φορητά όπλα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις δεν επιχειρούν μέχρι στιγμής να εισχωρήσουν στην πόλη, όπου εκτιμάται ότι από στρατιωτική άποψη τα τεθωρακισμένα χάνουν εν πολλοίς τη σημασία τους, αλλά συνεχίζουν να βάλλουν εναντίον των θέσεων των εξεγερμένων ενόπλων.

Αυτόπτες αφηγούνται σε ρωσικά ΜΜΕ ότι στην επιχείρηση συμμετέχουν και μαχητές του «Δεξιού Τομέα», οι οποίοι έχουν επανδρώσει τη λεγόμενη Εθνοφρουρά της Ουκρανίας και εμποδίζουν την κίνηση των ασθενοφόρων, αλλά και των οχημάτων τροφοδοσίας, που μεταφέρουν τρόφιμα στους κατοίκους της Σεμιόνοφκα. Όπως αναφέρεται λειτουργούν οι φούρνοι και υπάρχει ακόμη επάρκεια τουλάχιστον σε ψωμί, ενώ παρατηρούνται ελλείψεις σε άλλα προϊόντα. Παρ’ όλ’ αυτά τραυματίες μεταφέρονται με ιδιωτικά οχήματα, που κατεφέρνουν ακόμη να περνούν τα οδοφράγματα ή χρησιμοποιούν παρακαμπτήριες.

Ο ασκών χρέη υπουργού Εσωτερικών του Κιέβου Αρσέν Αβάκοφ επιβεβαίωσε ότι θύματα υπάρχουν και από τις δύο πλευρές και διαβεβαίωσε ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί για την εκκαθάριση των «τρομοκρατικών εστιών».

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες περί τους 30 Ουκρανοί καταδρομείς έχουν μεταφερθεί στον οικισμό Τσερβόνι Μολοτσάρ και προωθούνται προς το Σλαβιάνσκ, όπου και αναμένεται να δοθούν οι πιο κρίσιμες μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Κιέβου και της λεγόμενης Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ, που χθες ανακοίνωσε ότι συγκροτεί το πρώτο σύνταγμα εθελοντών του Δημοκρατικού Στρατού της.

Διαβάστε επίσης:

Βίντεο-ΣΟΚ: Οι ναζί της Ουκρανίας αποτελείωναν όσους πηδούσαν στο κενό

Σλαβιάνσκ: Σφοδρή ανταλλαγή πυρών στα περίχωρα της πόλης

Έλληνες της Ουκρανίας: Φοβόμαστε κάθε μέρα όλο και περισσότερο

Οδησσός: Νέα μονάδα ειδικών δυνάμεων ανέλαβε καθήκοντα