ΚΟΣΜΟΣ

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί την Μπόκο Χαράμ να μην πουλήσει τις μαθήτριες ως σκλάβες

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί την Μπόκο Χαράμ να μην πουλήσει τις μαθήτριες ως σκλάβες

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε σήμερα τους μαχητικούς ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ πως δεν υπάρχει παραγραφή αν εκτελέσουν την απειλή του ηγέτη τους και πουλήσουν ως σκλάβες περισσότερες από 200 νιγηριανές μαθήτριες τις οποίες απήγαγαν τον περασμένο μήνα.


Ο αρχηγός της Μπόκο Χαράμ Αμπουμπάκαρ Σεκάου δήλωσε σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε χθες, Δευτέρα, ότι ο Αλλάχ του είπε να πουλήσει τα κορίτσια τα οποία απήγαγαν μαχητές του από σχολείο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις 14 Απριλίου στο χωριό Τσιμπόκ, στη βορειοανατολική Πολιτεία Μπόρνο της Νιγηρίας.

"Προειδοποιούμε τους δράστες ότι στο διεθνές δίκαιο υπάρχει απόλυτη απαγόρευση της δουλείας και της σεξουαλικής δουλείας. Υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ.

"Αυτό σημαίνει πως οποιοσδήποτε υπεύθυνος μπορεί να συλληφθεί, να απαγγελθούν σε βάρος του κατηγορίες, να δικασθεί και να φυλακισθεί ανά πάσα στιγμή στο μέλλον. Έτσι, μόνο και μόνο επειδή πιστεύουν ότι είναι ασφαλείς τώρα, δεν σημαίνει ότι το ίδιο θα ισχύει και σε δύο, πέντε ή δέκα χρόνια", τόνισε.

Ο εκπρόσωπος κάλεσε επίσης τις ομοσπονδιακές και τις τοπικές αρχές της Νιγηρίας να συνεργασθούν για να διασώσουν τα κορίτσια.
Οι Πολιτείες της Νιγηρίας ασκούν σημαντική εξουσία και έλεγχο επί των εδαφών τους και οι αρχές στην Πολιτεία Μπόρνο δεν ανήκουν στο ίδιο πολιτικό κόμμα με τον πρόεδρο της χώρας, δήλωσε ο Κόλβιλ.

"Έτσι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει στενή συνεργασία για το μείζον καλό, αν θέλετε, στην υπόθεση αυτή, το οποίο είναι η απελευθέρωση αυτών των κοριτσιών", πρόσθεσε.

Οποιοσδήποτε αγοραστής θα κληθεί επίσης να λογοδοτήσει, τόνισε ο Κόλβιλ, επισημαίνοντας πως, σε συνθήκες δουλείας, τα κορίτσια είναι πιθανότατα εκτεθειμένα σε "διαρκή σωματική, ψυχολογική, οικονομική και σεξουαλική βία" και πως οι καταναγκαστικοί γάμοι μπορεί να έχουν "καταστροφική" επίδραση στα θύματα.

"Η διαφορά ισχύος ανάμεσα στα κορίτσια και τους 'συζύγους' τους είναι πιθανό να υπονομεύει οποιαδήποτε αυτονομία, οποιαδήποτε ελευθερία βούλησης και έκφρασης των κοριτσιών. Η κατάσταση στη οποία θα βρίσκονται, θα ισοδυναμεί με δουλεία ή με πρακτικές δουλείας στο πλαίσιο του αποκαλούμενου γάμου", δήλωσε.

Ο Κόλβιλ υπογράμμισε ακόμη πως οποιαδήποτε απόπειρα διάσωσης των κοριτσιών πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επισημαίνοντας παλιότερες "κατηγορίες για υπερβολική χρήση βίας από το νιγηριανό στρατό σε επιχειρήσεις εναντίον της Μπόκο Χαράμ".

Οι άμαχοι δεν πρέπει να εκτίθενται σε κίνδυνο ούτε πρέπει να γίνονται εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες ή αυθαίρετες συλλήψεις υπόπτων, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Διαβάστε επίσης: Ουάσινγκτον: Φόβοι ότι οι μαθήτριες που απήγαγαν οι Μπόκο Χάραμ είναι σε άλλες χώρες