ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Το φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ θα κοστίζει σχεδόν διπλάσια στην ΕΕ

Ρωσία: Το φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ θα κοστίζει σχεδόν διπλάσια στην ΕΕ

Το φυσικό αέριο που θα μπορούσαν να πουλήσουν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη θα είναι σχεδόν δύο φορές πιο ακριβό από αυτό που της πουλάει η Ρωσία, εκτίμησε σήμερα ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ.


«Η τιμή αυτού του αερίου (του αμερικανικού) θα είναι μιάμιση με δύο φορές πιο αυξημένη από την τιμή αυτού που παραδίδεται μέσω των αγωγών, περιλαμβανομένων αυτών από τη Ρωσία», σημείωσε ο Νόβακ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε από το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT.

Η Ουάσινγκτον, που διαθέτει μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου, είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο ότι είναι έτοιμη να αυξήσει σημαντικά τις παραδόσεις σχιστολιθικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κυριαρχία της Ρωσίας, από την οποία η ΕΕ λαμβάνει το αέριο που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των αναγκών της.

Ο Νόβακ εκτίμησε επίσης ότι το αμερικανικό αέριο δεν αποτελεί απειλή για τη θέση της Ρωσίας.

«Η επανάσταση του σχιστολιθικού αερίου έχει ήδη γίνει και έχει σίγουρα φτάσει στο απόγειό της (…) Στην πραγματικότητα, τα δύο τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια στασιμότητα» της παραγωγής των ΗΠΑ, υπογράμμισε ο ρώσος υπουργός Ενέργειας.

Μετά την ένταση που προέκυψε στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης, η Ένωση προσπαθεί να διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειας αερίου.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: «Μάχη» για το φυσικό αέριο