ΚΟΣΜΟΣ

Η βρετανική κυβέρνηση υποσχέθηκε να χορηγήσει στη Σκωτία μεγαλύτερη αυτονομία

Η βρετανική κυβέρνηση υποσχέθηκε να χορηγήσει στη Σκωτία μεγαλύτερη αυτονομία

Η βρετανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε την Πέμπτη να χορηγήσει στη Σκωτία μεγαλύτερη αυτονομία εφόσον οι πολίτες ψηφίσουν κατά της αποχώρησής της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο και υπέρ της παραμονής της σε αυτό, στο δημοψήφισμα που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 18 Σεπτεμβρίου.

Δημοσκοπήσεις έχουν δείξει μέχρι τώρα πως οι Σκωτσέζοι εξακολουθούν να έχουν αμφιβολίες σχετικά με το διαχωρισμό, ωστόσο το ποσοστό αυτών που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας έχει αυξηθεί εφέτος. Μεγάλο ποσοστό των πολιτών συνεχίζει να δηλώνει αναποφάσιστο.

Σε μια προσπάθεια να πείσει του Σκωτσέζους ότι θα έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν μεγαλύτερη αυτονομία εφόσον παραμείνει η χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Άλιστερ Καρμάικλ, ο Σκωτσέζος γραμματέας της βρετανικής κυβέρνησης, υποσχέθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες σχετικά με την εκχώρηση περισσοτέρων εξουσιών, εφόσον το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι κατά της διάσπασης.

«Εάν υπερισχύσει το Όχι, θα γίνουν αλλαγές. Το κοινοβούλιο της Σκωτίας θα έχει περισσότερες εξουσίες», δήλωσε ο Καρμάικλ από τη Γλασκώβη. «Εάν οι Σκωτσέζοι αποφασίσουν πως επιθυμούν να παραμείνουν εντός της οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου, που πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα γίνει, μόνο τότε μπορούμε να ζητήσουμε από όσους ήθελαν να αποχωρήσει η χώρα, να βάλουν στην άκρη τις διαφορές και να εργαστούμε μαζί ώστε να παραδώσουμε ένα πακέτο εξουσιών γύρω από το οποίο μπορεί να ενωθεί η Σκωτία».

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει έως τώρα ότι μεγάλο ποσοστό των Σκωτσέζων θα προτιμούσαν να γίνει μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων, παρά την ανεξαρτητοποίηση της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Διαβάστε επίσης:

Γιούνκερ: Ψηφίστε, αλλά όχι εξτρεμιστές, ξενόφοβους και φασίστες