ΚΟΣΜΟΣ

Τον ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης στην μάχη κατά του ναζισμού εξήρε ο Ολάντ

Τον ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης στην μάχη κατά του ναζισμού εξήρε ο Ολάντ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξήρε σήμερα "το θάρρος του Κόκκινου Στρατού" και την "αποφασιστική συμβολή των λαών" της Σοβιετικής Ένωσης στην νίκη των συμμάχων, σε ομιλία που εκφώνησε για την 70ή επέτειο από την Απόβαση στην Νορμανδία.

"Θέλω να χαιρετίσω το θάρρος του Κόκκινου Στρατού, ο οποίος, μακριά από εδώ, αντιμετώπισε 150 γερμανικές μεραρχίες και μπόρεσε να τις απωθήσει, να τις νικήσει", σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Ολάντ υπογράμμισε εξάλλου παρουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του εκλεγμένου προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο "την αποφασιστική συμβολή των λαών αυτού που ονομάζαμε Σοβιετική Ένωση" στην νίκη των συμμάχων.

Οι δύο ηγέτες, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, είχαν νωρίτερα σήμερα τις πρώτες τους συνομιλίες, πριν από το γεύμα με τους παγκόσμιους ηγέτες, οι οποίοι βρίσκονται στην Νορμανδία για να αποτίσουν φόρο τιμής στους στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων που συμμετείχαν στην Απόβαση στις 6 Ιουνίου του 1944 στις ακτές της Νορμανδίας, η οποία σηματοδότησε την αρχή της ήττας των Ναζί στην Ευρώπη.

"Θέλω να χαιρετίσω το θάρρος των Γερμανών, θύματα και αυτοί του Ναζισμού, οι οποίοι ενεπλάκησαν σε έναν πόλεμο ο οποίος δεν ήταν δικός τους, ο οποίος δεν θα έπρεπε να είναι δικός τους", πρόσθεσε ο Ολάντ παρουσία και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

"Σήμερα υποκλινόμαστε ενώπιον όλων των θυμάτων του Ναζισμού", σημείωσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε επίσης ότι η συγκέντρωση των παγκόσμιων ηγετών για τις εκδηλώσεις για την επέτειο από την Απόβαση στην Νορμανδία θα πρέπει να συμβάλει στην ειρήνη και "εκεί όπου απειλείται να βρεθούν λύσεις και διέξοδοι ώστε μια σύγκρουση να μην γενικευτεί σε έναν πόλεμο". Ωστόσο ο ίδιος δεν ανέφερε συγκεκριμένα την κρίση στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία! Νιόπαντροι σκοτώθηκαν σε μετωπική σύγκρουση μεταξύ τους