ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων

Τουρκία: Διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων

Η Άγκυρα διεξάγει διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των 80 Tούρκων πολιτών που κρατούνται από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) στο βόρειο Ιράκ και έχει λάβει πληροφορίες ότι είναι καλά, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Αντάρτες του ΙΚΙΛ, μια ομάδα που πρόσκειται στην αλ Κάιντα, κρατά ομήρους 80 Τούρκους, μεταξύ των οποίων μέλη των ειδικών δυνάμεων του στρατού, διπλωμάτες και παιδιά, στη Μοσούλη.

Σαράντα εννέα Τούρκοι, ανάμεσά τους και ο πρόξενος της χώρας, απήχθησαν από το προξενείο στη Μοσούλη χθες, ενώ 31 οδηγοί φορτηγών έπεσαν θύματα απαγωγής την Τρίτη.

«Είναι μια πολύ ευαίσθητη διαδικασία και έχουμε μπροστά μας μια πολύ κρίσιμη και δυναμική φάση», δήλωσε ο Νταβούτογλου μιλώντας στους δημοσιογράφους, χωρίς όμως να δεχθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις.

«Σε σχέση με χθες είναι σε πιο ασφαλή θέση. Κάνουμε ό,τι καλύτερο για να λάβουμε θετικά νέα το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε ότι οι όμηροι είναι καλά στην υγεία τους.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τους Τούρκους πολίτες να μην ταξιδεύουν στο Ιράκ και ζήτησε από όσους βρίσκονται ήδη στη χώρα να φύγουν, ενημερώνοντάς τους για τους πιο ασφαλείς δρόμους.

Η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak είχε αναφέρει νωρίτερα σήμερα ότι οι όμηροι παραδόθηκαν στον ιρακινό κυβερνήτη της Μοσούλης και ότι θα μεταφέρονταν στην Τουρκία σήμερα.

Ο Τσετίν Νούχογλου επικεφαλής της Τουρκικής Ένωσης Διεθνών Μεταφορών δήλωσε στο Reuters ότι οι 31 οδηγοί φορτηγών έχουν αφεθεί ελεύθεροι, όμως παραμένουν παγιδευμένοι εξαιτίας της έλλειψης ασφάλειας στη Μοσούλη.

«Υπάρχουν αναφορές στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την απελευθέρωση των πολιτών μας, όμως σε αυτό το στάδιο δεν μπορούμε να τις επιβεβαιώσουμε», δήλωσε ένας τούρκος αξιωματούχος.

«Διεξάγουμε διαπραγματεύσεις από χθες ώστε να εξασφαλίσουμε τους πολίτες μας και αυτές οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», πρόσθεσε.

Nωρίτερα, ο Tούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, είχε δηλώσει ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν επεξεργάζεται κάποια νέα εντολή για την έγκριση στρατιωτικών επιχειρήσεων εντός του ιρακινού εδάφους.

Η εντολή του τουρκικού κοινοβουλίου, η οποία επιτρέπει στην κυβέρνηση της Τουρκίας να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ εκπνέει τον Οκτώβριο. Σχεδιάσθηκε για να δώσει στην Άγκυρα τη δυνατότητα να πλήττει βάσεις των κούρδων μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ.

Στο μεταξύ η εφημερίδα Vatan ανέφερε σε χθεσινό της άρθρο ότι το αρχηγείο της τουρκικής αστυνομίας στην Άγκυρα έχει σημάνει εσωτερικό συναγερμό σχετικά με το ενδεχόμενο μιας επίθεσης από μαχητή του ΙΚΙΛ που έχει διεισδύσει στη χώρα, ζητώντας από τις δυνάμεις ασφαλείας να ενισχύσουν την ασφάλεια στους πολυσύχναστους χώρους, όπως τα εμπορικά κέντρα και οι πλατείες, αλλά και γύρω από τις δυτικές πρεσβείες.

Διαβάστε επίσης:

Ιράκ: Ελεύθεροι οι 31 από τους Τούρκους ομήρους