ΚΟΣΜΟΣ

Κρούσμα πανώλης στην Κίνα- Σε καραντίνα πολλές περιοχές

Κρούσμα πανώλης στην Κίνα- Σε καραντίνα πολλές περιοχές

Οι αρχές της Κίνας απέκλεισαν τμήματα της πόλης Γιουμέν, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, αφού ένας κάτοικος της απεβίωσε διότι προσεβλήθη από τον ιό της βουβωνικής πανώλης την περασμένη εβδομάδα, μετέδωσαν σήμερα κινεζικά δημόσια μέσα ενημέρωσης.


Το θύμα, 38 ετών, προσβλήθηκε από βουβωνική πανώλη, ο φορέας της οποίας ήταν μια μαρμότα, ένα τρωκτικό που ζει στην άγρια φύση αλλά και σε περιαστικά περιβάλλοντα στην Κίνα.

Ο ασθενής κατέληξε την 16η Ιουλίου. Ολόκληρες συνοικίες της πόλης των περίπου 100.000 κατοίκων τέθηκαν αμέσως μετά σε καραντίνα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 151 άνθρωποι οι οποίοι ήλθαν σε άμεση επαφή με το θύμα επίσης έχουν τεθεί σε καραντίνα. Πάντως ουδείς εξ αυτών δεν έχει εμφανίσει ενδείξεις μόλυνσης από τον ιό, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Η πόλη κατένειμε 1 εκατ. γιούαν (119.620 ευρώ) για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να γίνει μια επείγουσα εκστρατεία εμβολιασμού, έγραψε η εφημερίδα Jiuquan Daily σήμερα.

Η βουβωνική πανώλη είναι μια βακτηρίωση που εξαπλώνεται από ψύλλους ή τρωκτικά που ζουν στη φύση, όπως οι μαρμότες. Αν και η ασθένεια μπορεί σήμερα να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, οι ασθενείς διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή της μόλυνσής τους, σημειώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ξεσπάσματα της ασθένειας σπανίως αναφέρονται στην Κίνα τα τελευταία χρόνια· τα περισσότερα έχουν καταγραφεί σε απομακρυσμένες περιοχές στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση της Κίνας είχαν καταγραφεί 12 επιβεβαιωμένα κρούσματα και τρεις θάνατοι στην επαρχία Τσινγκάι το 2009 και ένας θάνατος στην επαρχία Σετσουάν το 2012.

Το κέντρο ελέγχου ειδικών λοιμώξεων της Κίνας πάντως υποβάθμισε τις ανησυχίες περί εξάπλωσης της βουβωνικής πανώλης στην χώρα, σημειώνοντας στον ιστότοπό του (www.bjcdc.org) ότι ο κίνδυνος η ασθένεια να εξαπλωθεί στην πρωτεύουσα είναι πολύ μικρός.

Διαβάστε επίσης:Τραγωδία: Σκότωσε τέσσερις και αυτοκτόνησε!