ΚΟΣΜΟΣ

Φρίκη στις γειτονιές της Γάζας- Χτυπούν σχολεία και αμάχους! (pics+video)

Φρίκη στις γειτονιές της Γάζας- Χτυπούν σχολεία και αμάχους! (pics+video)

Συνεχίζεται για 23η ημέρα η σφαγή στη Γάζα

Εξι Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού από ισραηλινά τανκς εναντίον της Τούφα, προαστίου βορειο-ανατολικά της πόλης της Γάζας, ανακοίνωσαν οι τοπικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Τα πυρά του ισραηλινού στρατού πέφτουν αδιάκοπα στον παλαιστινιακό θύλακα, ο άμαχος πληθυσμού του οποίου πληρώνει βαρύ τίμημα στον πόλεμο που έχει κυρήξει το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες αρωγής, τουλάχιστον 16, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, Παλαιστίνιοι, που είχαν καταφύγει σε σχολείο του ΟΗΕ στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί, όταν τα πυρά ισραηλινού τανκ έπληξαν δύο αίθουσες διδασκαλίας. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι ένας ιατρός και ένα βρέφος.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως ερευνούν το περιστατικό.

Τουλάχιστον 43 νεκροί ήταν ο συνολικός τραγικός απολογισμός των νυχτερινών βομβαρδισμών, με τον αριθμό των νεκρών να ξεπερνά πλέον τους 1.230, καθώς η κρίση διανύει την 23η μέρα της. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, τα 3/4 των νεκρών είναι άμαχοι, ανάμεσά τους 200 παιδιά.

Δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, με τον συνολικό αριθμό των τραυματιών να υπερβαίνει πλέον τους 6.700.

Εν τω μεταξύ, τρομακτικές διατάσεις λαμβάνει και η ανθρωπιστική κρίση, με περισσότερους από 200.000 Παλαιστίνιους να έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ζητώντας προστασία στα καταφύγια της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ (UNRWA).

Εντωμεταξύ, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι βρήκε κρυψώνα με ρουκέτες σε ένα από τα σχολεία της στη Λωρίδα της Γάζας και κατήγγειλε "εκείνους" που τις τοποθέτησαν εκεί.

Ο εκπρόσωπος της UNRWA Κρις Γκάνες καταδίκασε όσους έθεσαν τους αμάχους πολίτες σε κίνδυνο αποθηκεύοντας ρουκέτες στο σχολείο και απέφυγε να επιρρίψει την ευθύνη σε συγκεκριμένη πλευρά.

"Καταδικάζουμε την οργάνωση ή τις οργανώσεις που έθεσαν σε κίνδυνο αμάχους τοποθετώντας αυτές τις ρουκέτες στο σχολείο μας. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της ουδετερότητας των χώρων μας. Καλούμε όλες τις εμπόλεμες πλευρές να σεβασθούν το απαραβίαστο της ιδιοκτησίας του ΟΗΕ", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν θέσει ως στόχο των βομβαρδισμών εγκαταστάσεις τις UNRWA κατά τη διάρκεια της 22ήμερης επίθεσης κατά της Λωρίδας της Γάζας, ενώ το Ισραήλ έχει καταγγείλει κατά το παρελθόν ότι εγκαταστάσεις της UNRWA χρησιμοποιούνται για εχθρικούς σκοπούς.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα την ανησυχία του για την ανακάλυψη 20 ρουκετών σε άδειο σχολείο της UNRWA, καθώς και σε άλλο σχολείο μία εβδομάδα πριν.

Ο Κρις Γκάνες δήλωσε ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ κάλεσε ειδικό πυροτεχνουργό του ΟΗΕ για να εξουδετερώσει τις ρουκέτες, ώστε να γίνουν ασφαλείς οι χώροι του σχολείου και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να μεταβεί στο σχολείο εξαιτίας των συγκρούσεων στην περιοχή.

Το Ισραήλ, δήλωσε ότι στοχεύει σε ισλαμιστές μαχητές σε δεκάδες χώρους σε όλη την παράκτια περιοχή, ενώ οι Αιγύπτιοι μεσολαβητές προετοιμάζουν μια αναθεωρημένη πρόταση κατάπαυσης του πυρός.

Ισραηλινές οβίδες και αεροπορικές επιδρομές έπληξαν σχολεία και σπίτια ενώ μεταξύ των νεκρών ήταν ένα βρέφος και ένας γιατρός. Από την ισραηλινή πλευρά έχουν σκοτωθεί 53 στρατιώτες και τρεις πολίτες, από την έναρξη των συγκρούσεων.

Η ισραηλινή επίθεση εντάθηκε μετά το θάνατο 10 στρατιωτών στις διασυνοριακές επιθέσεις τη Δευτέρα. Ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου προειδοποίησε ότι θα επέλθει μία μακρά σύγκρουση.

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας συνεδριάζει και πάλι σήμερα για να εκτιμήσει την κατάσταση στη σύγκρουση και να εξετάσει τα μελλοντικά βήματα.

Ο στρατός είπε ότι χρειάζεται περίπου μία εβδομάδα για να ολοκληρώσει την κύρια αποστολή του, την καταστροφή δηλαδή των διασυνοριακών σηράγγων.

Στο μεταξύ η Χιλή και το Περού ανακαλούν τους πρεσβευτές τους στο Ισραήλ ως ένα μέσο άσκησης διπλωματικής πίεσης.

Διαβάστε επίσης:

Ξεπέρασαν τους 1.200 οι νεκροί Παλαιστίνιοι