ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Άγνωστοι σύλησαν τον τάφο του Στεπάν Μπαντέρα

Γερμανία: Άγνωστοι σύλησαν τον τάφο του Στεπάν Μπαντέρα

Ο τάφος του Στεπάν Μπάντερα, ενός εθνικιστή Ουκρανού ηγέτη ο οποίος είχε πολεμήσει εναντίον των Σοβιετικών και εναντίον των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, συλήθηκε από αγνώστους σε ένα κοιμητήριο στο έδαφος της Γερμανίας κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς Κυριακή, όπως ανακοίνωσε χθες η γερμανική αστυνομία.

Ένας μαρμάρινος σταυρός ύψους περίπου 1,80 μ. ανατράπηκε από τον τάφο του Μπάντερα στο Μόναχο και αφέθηκε δίπλα στο μνήμα, χώμα απομακρύνθηκε από τον τάφο ενώ βρέθηκαν επίσης πεταμένα βάζα με λουλούδια που είχαν αφεθεί στον τάφο, ανέφερε η αστυνομία σε μια ανακοίνωσή της.

Ο Μπάντερα, ο οποίος πολεμούσε εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης έως ακόμη τα τέλη της δεκαετίας του 1950, πριν δολοφονηθεί από έναν πράκτορα της KGB το 1959, θεωρείται ως και σήμερα ήρωας από πολλούς στη δυτική Ουκρανία, όμως στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία οι περισσότεροι συμφωνούν με τη σοβιετική άποψη ότι ήταν τρομοκράτης.

Η αμφιλεγόμενη προσωπικότητα και κληρονομιά του Μπάντερα είχε βρεθεί στο επίκεντρο των διαδηλώσεων που οδήγησαν στην αποπομπή του φίλα προσκείμενου στη Μόσχα προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Η σύληση του τάφου του εθνικιστή Ουκρανού ανακαλύφθηκε την ημέρα που ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ υποδέχθηκε τους ομολόγους του της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Γαλλίας, για να συζητήσουν πώς μπορεί να τερματιστεί η κρίση στην Ουκρανία.

Οι γερμανικές αρχές ανέφεραν ότι η αστυνομία διεξάγει έρευνα. Ωστόσο γερμανικά ΜΜΕ ανέφεραν, επικαλούμενα πηγές της αστυνομίας, ότι δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να τεκμηριώνει πως η ενέργεια είχε πολιτικά κίνητρα ή να δείχνει ποιοι είναι οι πιθανοί δράστες της.