ΚΟΣΜΟΣ

Σλοβενία: Εντολοδόχος πρωθυπουργός ο Τσεράρ

Σλοβενία: Εντολοδόχος πρωθυπουργός ο Τσεράρ

Στον αρχηγό του SMC, Μίρο Τσεράρ, έδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο πρόεδρος της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ, με την κίνηση αυτή να αποτελεί, σύμφωνα με τους αναλυτές, σημαντικό βήμα στα πολιτικά δρώμενα της χώρας.

Ο Παχόρ δήλωσε ότι πήρε αυτή την απόφαση βάσει του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και την έκφραση στήριξης κοινοβουλευτικών κομμάτων στο πρόσωπο του Μίρο Τσεράρ, ο οποίος έπαιξε κι αυτός τον δικό του ρόλο αφού, όπως είπε ο Σλοβένος πρόεδρος, κατάφερε να τον πείσει "με την αφοσίωσή του και τη σταθερή προσήλωσή του στα καθήκοντα που θα βρει μπροστά του".

Μάλιστα, ο Σλοβένος πρόεδρος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο επικεφαλής του SMC θα κατορθώσει "να φέρει εις πέρας μια απαιτητική δουλειά, με την προσήκουσα προσοχή και θα είναι επιτυχής".

Από την πλευρά του, ο Μίρο Τσεράρ δήλωσε πως γνωρίζει πολύ καλά τις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει και πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να σχηματίσει μια πολύ ικανή και σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα κατορθώσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις αυτές.

Στόχος της νέας κυβέρνησης, όπως τόνισε, θα είναι η εξασφάλιση υψηλών στάνταρτ διαβίωσης για τους πολίτες και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης για την παρούσα και τις επόμενες γενιές.

Η ψηφοφορία για την επικύρωση της εκλογής του κ. Τσεράρ θα διεξαχθεί, κατά πάσα πιθανότητα, την προσεχή Δευτέρα 25 Αυγούστου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της σλοβενικής βουλής Μίλαν Μπργκλεζ. Μόλις επικυρωθεί η εκλογή του νέου πρωθυπουργού υπάρχει περιθώριο 15 ημερών για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Το κόμμα SMC κέρδισε το 34,5% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές της 13ης Ιουλίου, εξασφαλίζοντας 36 από τις συνολικά 90 έδρες της σλοβενικής βουλής. Προκειμένου να σχηματίσει, ωστόσο, κυβέρνηση θα πρέπει να συνεργαστεί με το Κόμμα Συνταξιούχων (DeSUS), τους Σοσιαλδημοκράτες (SD) και κατά πάσα πιθανότητα και με τη Συμμαχία της Αλένκα Μπράτουσεκ (ZaAB).

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Σύγκρουση μαχητικών αεροσκαφών κατά τη διάρκεια άσκησης