ΚΟΣΜΟΣ

Νεπάλ: Τουλάχιστον 85 άτομα αγνοούνται μετά από τη σφοδρή χιονοθύελλα

Νεπάλ: Τουλάχιστον 85 άτομα αγνοούνται μετά από τη σφοδρή χιονοθύελλα

Η σφοδρή χιονοθύελλα που έπληξε την Τετάρτη την οροσειρά των Ιμαλαΐων στην πλευρά του Νεπάλ έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 24 ξένων ορειβατών και νεπαλέζων οδηγών (Σέρπας), με τα συνεργεία διάσωσης να εκφράζουν φόβο για τον θάνατο ακόμη πέντε ανθρώπων από τη χιονοστιβάδα, ανακοίνωσαν οι αρχές στο Κατμαντού.

Οι σοροί 24 ανθρώπων βρέθηκαν στη γνωστή ορειβατική διαδρομή Αναπούρνα. Παράλληλα, οι έρευνες του στρατού και των διασωστών επαναλήφθηκαν το πρωί για τον εντοπισμό τουλάχιστον 100 πεζοπόρων που παρασύρθηκαν από την χιονοθύελλα ενώ ανέβαιναν το βουνό.

Σύμφωνα με την Ένωση οργανώσεων πεζοπορίας του Νεπάλ, βάσει του καταλόγου που είχε καταρτιστεί με τους ορειβάτες στην πληγείσα περιοχή, τουλάχιστον 85 αγνοούνται.

Οι σφοδρές χιονοπτώσεις προκλήθηκαν από τον κυκλώνα Χουντχούντ που σάρωσε την ανατολική ακτή της Ινδίας το Σαββατοκύριακο και έπληξαν τα Ιμαλάια, παρά το γεγονός ότι ο Οκτώβριος θεωρείται η καταλληλότερη περίοδος για πεζοπορία στο βουνό.

Τα συνεργεία διάσωσης βρήκαν 17 σορούς χθες στην περιοχή Μουστάνγκ και στη γειτονική Μανάνγκ, οι οποίες βρίσκονται κατά μήκος της δημοφιλούς ορειβατικής διαδρομής, ενώ σήμερα το πρωί με την επανάληψη των ερευνών βρήκαν ακόμη επτά σορούς, δήλωσε ο Γιάνες Ράι, αξιωματικός της αστυνομίας και συντονιστής των επιχειρήσεων διάσωσης.

Οι σοροί τεσσάρων Καναδών, δύο Ισραηλινών, ενός Γερμανού, ενός Πολωνού, ενός Ινδού, ενός Βιετναμέζου και 11 νεπαλέζων πεζοπόρων αναγνωρίστηκαν. Η ταυτότητα άλλων τριών δεν έχει γίνει γνωστή.

Παράλληλα τα μέλη των συνεργείων διάσωσης αναζητούν δύο σλοβάκους ορειβάτες και τρεις νεπαλέζους οδηγούς, η τύχη των οποίων αγνοείται, μετά τη χιονοστιβάδα που έπεσε στην κατασκηνωτική τους βάση προς το όρος Νταουλαγκίρι, που βρίσκεται σε ύψος 8.167 μέτρων. Επίσης τρεις φύλακες βουβαλιών γιακ έχασαν τη ζωή τους στην κακοκαιρία ενώ είχαν πάει για βοσκή τα ζώα τους.

«Στείλαμε ελικόπτερα σε μια επιχείρηση εντοπισμού τους αλλά δεν έχουμε κανένα σημάδι τους, υποθέτουμε ότι είναι νεκροί», δήλωσε ο αξιωματικός της αστυνομίας.

Δείτε το βίντεο: