ΚΟΣΜΟΣ

«Βάρβαρη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς από τους τζιχαντιστές»

«Βάρβαρη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς από τους τζιχαντιστές»

Τη «βάρβαρη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ», όπου οι τζιχαντιστές έχουν καταστρέψει σημαντικές αρχαίες τοποθεσίες στα εδάφη που ελέγχουν, κατήγγειλε η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα.

Το Ιράκ διαθέτει «χιλιάδες ναούς, κτίρια, αρχαιολογικούς τόπους και αντικείμενα τα οποία αποτελούν θησαυρό για ολόκληρη την ανθρωπότητα», δήλωσε η Μπόκοβα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη Βαγδάτη, προσθέτοντας:

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε ο θησαυρός αυτός, αυτή η κληρονομιά του πολιτισμού, να καταστραφεί με τον πιο βάρβαρο τρόπο».

«Πρέπει να δράσουμε, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, επειδή οι εξτρεμιστές προσπαθούν να σβήσουν την ταυτότητα. Διότι γνωρίζουν πως αν δεν υπάρχει πια ταυτότητα, δεν υπάρχει πια Ιστορία. Πιστεύουμε πως αυτό δεν είναι αποδεκτό», συμπλήρωσε η γενική διευθύντρια του Οργανισμού του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση την Επιστήμη και τον Πολιτισμό.

Σημειώνεται ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν καταστρέψει χώρους τους οποίους θεωρούν ειδωλολατρικούς ή αιρετικούς σε πολλά εδάφη του Ιράκ που ελέγχουν. Ιδιαίτερα τάφους, εκκλησίες και πολύτιμα χειρόγραφα στη Μοσούλη, ενώ έχουν πωλήσει μέχρι και αρχαιότητες ώστε να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Σχετικές ειδήσεις