ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Δε σχεδιάζονται περαιτέρω κυρώσεις για τη Ρωσία

Μέρκελ: Δε σχεδιάζονται περαιτέρω κυρώσεις για τη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εξετάζει προς το παρόν το ενδεχόμενο να επιβάλει νέες οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα (11/11) σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, την ώρα που η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία επιδεινώνεται μετά τη διεξαγωγή εκλογών από τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

«Δεν σχεδιάζονται περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις», υπογράμμισε η Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί ότι θα τηρηθεί πραγματικά η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία ενόψει του χειμώνα.

Παρόλα αυτά η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε την πρόθεσή της να διευρυνθεί ο κατάλογος των φιλορώσων Ουκρανών στους οποίους θα επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ, και κυρίως απαγόρευση εισόδου στην Ένωση, ώστε να περιληφθούν σε αυτόν οι νέοι ηγέτες των αυτονομιστών.

Όμως «πέραν τούτου, προς το παρόν δεν προβλέπονται άλλες οικονομικές κυρώσεις. Επικεντρωνόμαστε στον χειμώνα και την ανθρωπιστική κατάσταση εκεί και το πώς θα πετύχουμε πραγματική εκεχειρία».

Η Μέρκελ επεσήμανε ότι «σημαντικές πλευρές» της συμφωνίας εκεχειρίας δεν έχουν εφαρμοστεί. «Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την κατάσταση της συμφωνίας του Μινσκ, διότι μεγάλα μέρη της δεν εφαρμόζονται», είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου η Μέρκελ σημείωσε ότι θα συνομιλήσει με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων