ΚΟΣΜΟΣ

Ντονέτσκ: Ετοιμάζεται για μάχη ο ουκρανικός στρατός

Ντονέτσκ: Ετοιμάζεται για μάχη ο ουκρανικός στρατός

Εντάθηκαν τα πυρά πυροβολικού την Τετάρτη (12/11) γύρω από το Ντονέτσκ, προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, σηματοδοτώντας κλιμάκωση της βίας, η οποία προκαλεί έντονη ανησυχία της διεθνούς κοινότητας.

Σφοδρότερα από ό,τι τις τελευταίες ημέρες, τα πυρά μοιάζουν να βάλλονταν από περιοχές κοντά στο κέντρο της πόλης προς το αεροδρόμιο, το οποίο ακόμα ελέγχεται εν μέρει από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Οι οβίδες καθώς περνούσαν ενεργοποιούσαν συναγερμούς αυτοκινήτων, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου στην πόλη.

Η δημοτική αρχή του Ντονέτσκ, πόλη ορυχείων η οποία αποτελεί το επίκεντρο, τους τελευταίους μήνες, των μαχών ανάμεσα σε κυβερνητικά στρατεύματα και πιστές στο Κίεβο παραστρατιωτικές ομάδες και φιλορώσους αυτονομιστές, ανέφερε από τη δική της πλευρά ότι «κρότοι πυροβόλων και εκρήξεις ακούστηκαν σε όλες της συνοικίες της πόλης».

«Θα χειροτερέψει το πράγμα», προειδοποίησε ο Ιγκόρ, πρώην οδηγός λεωφορείου, στην είσοδο μιας συνοικίας που έγινε στόχος βομβαρδισμών το πρωί, με αποτέλεσμα να αναδύεται έντονα η μυρωδιά της πυρίτιδας. «Πολλοί στρατιωτικοί έχουν έλθει τελευταία στο Ντονέτσκ», πρόσθεσε.

Οι νέες μάχες σημειώνονται μερικές ημέρες μετά τις προειδοποιήσεις του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στον οποίο έχει ανατεθεί η επιτήρηση της εφαρμογής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που συνήφθη την 5η Σεπτεμβρίου ανάμεσα στις ουκρανικές αρχές και τους αντάρτες, για κινήσεις στρατευμάτων.

«Το επίπεδο της βίας στην ανατολική Ουκρανία, καθώς και ο κίνδυνος κλιμάκωσης, συνεχίζουν να είναι ψηλά και συνεχίζουν να αυξάνονται», δήλωσε στον Τύπο ο Μίχαελ Μποτσίουρκιφ, εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΑΣΕ που έχει αναπτυχθεί σε πολλές περιοχές της χώρας.

Την ίδια ώρα, οι εχθροπραξίες κλιμακώνονται διαρκώς μετά τις εκλογές που οργάνωσαν τη 2η Νοεμβρίου οι αυτονομιστές στις περιοχές τις οποίες ελέγχουν, μια διαδικασία που το Κίεβο και οι δυτικές χώρες απέρριψαν, αλλά αναγνώρισε de facto η Μόσχα.

Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα αυτοκινητοπομπές που αποτελούνταν από φορτηγά χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας που ρυμουλκούσαν πυροβόλα κινούνταν προς το Ντονέτσκ, όπως ανέφεραν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου και παρατηρητές του ΟΑΣΕ.

Η Ουκρανία κατήγγειλε από την Παρασκευή την είσοδο στο έδαφός της βαρέων όπλων από τη Ρωσία, η οποία επισήμως διαψεύδει κάθε εμπλοκή της στη σύρραξη της γειτονικής της χώρα.

«Θεωρώ πως ο ΟΗΕ πρέπει να ενημερωθεί ότι η Ρωσία σχεδιάζει μια εισβολή μεγάλης κλίμακας στην Ουκρανία», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο πρεσβευτής του Κιέβου στα Ηνωμένα Έθνη Γιούρι Σεργκέγιεφ. «Τα τελευταία γεγονότα δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο, της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία είχε προηγηθεί η ανάπτυξη των «ανθρώπων με τις φαιοπράσινες στολές» στην περιοχή.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας. Στεπάν Πόλτορακ. δήλωσε εξάλλου στη σημερινή (12/11) συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Κίεβο ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν μια γενικευμένη έφοδο.

«Παρατηρούμε μια ενίσχυση από πλευράς των συμμοριών των τρομοκρατών (σ.σ. των φιλορώσων ανταρτών κατά την ορολογία του Κιέβου), καθώς και από μέρους της Ρωσίας. Παρακολουθούμε τις κινήσεις τους, γνωρίζουμε πού βρίσκονται και περιμένουμε απρόβλεπτες κινήσεις από την πλευρά τους», τόνισε, προσθέτοντας: «Το βασικό μας καθήκον είναι να προετοιμαστούμε για μάχη. Αναπτύσσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας σε νέες θέσεις ώστε να μπορούν να αντιδράσουν στις ενέργειες» των ανταρτών, είπε ακόμη ο υπουργός Αμύνης της Ουκρανίας.

Ο Φίλιπ Μπρίντλαβ, ο διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων του NATO στην Ευρώπη, επιβεβαίωσε εξάλλου σε δηλώσεις που έκανε στη Σόφια πως το Σύμφωνο έχει καταγράψει να κινούνται στην ανατολική Ουκρανία φάλαγγες στρατιωτικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, πυροβόλων και φορτηγών με στρατιώτες.

«Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών, έχουμε παρατηρήσει τα ίδια πράγματα που κατέγραψε ο ΟΑΣΕ. Έχουμε δει ρωσικές φάλαγγες με εξοπλισμό, ρωσικά άρματα μάχης, ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, ρωσικό πυροβολικό, ρωσικές μάχιμες δυνάμεις να μπαίνουν στην Ουκρανία. Δεν έχουμε ακόμη μια ξεκάθαρη εικόνα για τους αριθμούς. Έχουμε (πάντως) δει πολυάριθμες φάλαγγες», υπογράμμισε, καταλήγοντας: «Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι έχουμε βρεθεί σε μια κατάσταση που τα παλιά σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας είναι εντελώς πορώδη. Είναι σε μεγάλο βαθμό ανοικτά», εξήγησε ο Μπρίντλαβ.

«Δυνάμεις, χρήματα, ενισχύσεις, προμήθειες, όπλα, περνούν κατά βούληση από την μια πλευρά στην άλλη, δεν είναι καλή η κατάσταση», επέμεινε.
Ήδη αργά χθες βράδυ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο κατηγόρησε τη Μόσχα και τους φιλορώσους αυτονομιστές ότι παραβαίνουν τη συμφωνία που είχε συναφθεί τον Σεπτέμβριο, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

«Οι αντιπρόσωποι των λεγόμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ έχουν πρακτικά αποκλείσει την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, ενώ δεν υπάρχει καμιά πρόοδος σε ό,τι αφορά την εφαρμογή τους από τη Μόσχα», είπε ο Ποροσένκο στην Μέρκελ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

Η Μέρκελ είπε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα είναι ένα από τα βασικά θέματα της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων οικονομικά κρατών του κόσμου στην Αυστραλία.

Σημειώνεται τέλος ότι στη σύνοδο κορυφής της G20 θα λάβουν μέρος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σχετικές ειδήσεις