ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Μετανάστης ένας στους δύο κατοίκους της Βιέννης

Αυστρία: Μετανάστης ένας στους δύο κατοίκους της Βιέννης

Σχεδόν ο ένας στους δύο Βιεννέζους, για την ακρίβεια το 49% των συνολικά 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων της αυστριακής πρωτεύουσας, έχει μεταναστευτική προέλευση, διαπιστώνει έκθεση του λεγόμενου Παρατηρητηρίου Ενσωμάτωσης, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία διεξάγεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα αναλύοντας για λογαριασμό του δήμου και του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης την τρέχουσα κατάσταση του πληθυσμού, αυτό σημαίνει πως ο ένας στους δύο κατοίκους της Βιέννης έχει γεννηθεί ο ίδιος στο εξωτερικό, ή ο ένας από τους γονείς του.

Ένα ποσοστό 31% των Βιεννέζων με μεταναστευτική προέλευση ανήκει στην "πρώτη γενιά μεταναστών". Πρόκειται δηλαδή για πρόσωπα που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό. Ένα 18% ανήκει στη δεύτερη γενιά. Το 23% του συνόλου των κατοίκων έχει ξένο διαβατήριο.

Οι δημότες με μεταναστευτικές ρίζες αντιμετωπίζουν, κατά την ίδια έρευνα, περισσότερα προβλήματα στην αγορά εργασίας από τον μέσο όρο και απασχολούνται με χαμηλότερες αμοιβές, παρά την υψηλή κατάρτισή τους.

Καλύτερη εμφανίζεται η κατάσταση στον τομέα της εκπαίδευσης, καθώς πάνω από το ήμισυ του αριθμού των μεταναστών που ήλθαν στη Βιέννη πριν από 20 χρόνια, δηλαδή από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, ύστερα από τις καθεστωτικές αλλαγές στις χώρες της κεντροανατολικής Ευρώπης, είναι απόφοιτοι της μέσης εκπαίδευσης.

Ωστόσο, διαπιστώνει η έκθεση, εμφανίζονται πολλές δυσκολίες στην ανεύρεση εργασίας που να ανταποκρίνεται στο επίπεδο μόρφωσης, οι οποίες είναι ακόμη μεγαλύτερες για πρόσωπα που προέρχονται από τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το ένα τρίτο των προσώπων που έχουν ακόμη υψηλότερη μόρφωση, να αναγκάζεται να απασχολείται ως βοηθητικό ή ως μαθητευόμενο προσωπικό, με ασφαλώς χαμηλότερες αμοιβές.

Ως εκ τούτου, επισημαίνεται ακόμη στην έκθεση, δεν είναι παράδοξο το γεγονός ότι το καθαρό ετήσιο εισόδημα σε νοικοκυριά χωρίς μεταναστευτική προέλευση αυξήθηκε τα προηγούμενα δέκα χρόνια κατά 10% και ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 23.000 ευρώ, ενώ παρέμεινε στάσιμο για νοικοκυριά με μεταναστευτικές ρίζες, στα 15.000 ευρώ.

Ένα περαιτέρω πρόβλημα που επισημαίνει η αρμόδια για θέματα Ενσωμάτωσης δημοτική σύμβουλος και υπουργός της τοπικής κυβέρνησης του κρατιδίου της Βιέννης, Σάντρα Φραουενμπέργκερ, είναι το εκλογικό δικαίωμα, καθώς ένα ποσοστό 24% των Βιεννέζων (ηλικίας άνω των 16 χρόνων από την οποία υπάρχει εκλογικό δικαίωμα) δεν έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει, εξαιτίας της ξένης υπηκοότητας.

Σύμφωνα με την ίδια, το ποσοστό αυτό αυξάνεται συνεχώς και συγχρόνως αυξάνεται το "έλλειμμα δημοκρατίας", για το λόγο αυτό ο δήμος και το κρατίδιο της Βιέννης προσπαθούν να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες για μια ευρύτερη συμμετοχή των ξένων υπηκόων στις εκλογικές διαδικασίες.

Πάντως, για να υπάρξει άνοιγμα του εκλογικού δικαιώματος για τους ξένους υπηκόους στις επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στη Βιέννη – που αναμένεται στα τέλη της άνοιξης του 2015 – απαιτούνται αλλαγές σε ομοσπονδιακό επίπεδο και τροπολογία στο ομοσπονδιακό Σύνταγμα, κάτι που θεωρείται μάλλον απίθανο.