ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Βλέψεις για εμπορική συμφωνία με το Ιράν

Ρωσία: Βλέψεις για εμπορική συμφωνία με το Ιράν

Βλέψεις για σύναψη συμφωνίας με το Ιράν που θα προβλέπει την παροχή σιτηρών και βιομηχανικού εξοπλισμού στην Τεχεράνη, έχει η Ρωσία, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Αλεξέι Ουλιουκάγεφ.

«Η συμφωνία δεν θα αφορά μόνο σιτηρά, υπάρχουν εκτεταμένοι κατάλογοι αγαθών ... Περιμένουμε να επιτευχθεί μια συμφωνία στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο Ουλιουκάγεφ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Τον Ιανουάριο, το Reuters είχε μεταδώσει πως η Μόσχα και η Τεχεράνη συζητούν μια συμφωνία ανταλλαγής εμπορευμάτων, στο πλαίσιο της οποίας η Μόσχα θα αγόραζε μέχρι 500.000 βαρέλια ιρανικού πετρελαίου ημερησίως με αντάλλαγμα ρωσικό βιομηχανικό εξοπλισμό και προϊόντα.

Ο Ουλιουκάγεφ δεν ανέφερε πότε ενδέχεται να αρχίσουν οι παραδόσεις στο Ιράν, αλλά δήλωσε πως οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Ο υπουργός πρόσθεσε πως η Ρωσία συζητάει να παράσχει στο Ιράν μεταξύ άλλων εξοπλισμό για τις βιομηχανίες του πετρελαίου και του αερίου, αγροτικά μηχανήματα, αυτοκίνητα, αεροπλάνα και ηλεκτρικές γεννήτριες.

Πηγές έχουν δηλώσει πως η αξία αυτής της συμφωνία ανταλλαγής πετρελαίου με προϊόντα ενδέχεται να ανέλθει σε 20 δισεκ. δολάρια. Ο Λευκός Οίκος έχει τονίσει πως μια τέτοια συμφωνία θα δημιουργούσε "σοβαρές ανησυχίες" και θα ήταν ασύμβατη με τις συνομιλίες μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Σχετικές ειδήσεις