ΚΟΣΜΟΣ

Πιέσεις και επιθέσεις για τους δημοσιογράφους στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Πιέσεις και επιθέσεις για τους δημοσιογράφους στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι εκτεθειμένοι σε ολοένα και συχνότερες και πιο επικίνδυνες πιέσεις και επιθέσεις, που θέτουν σε κίνδυνο την αυτονομία και το δικαίωμά τους σε αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων.

Σύμφωνα με την Ένωση Δημοσιογράφων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι στη χώρα, δέχονται πιέσεις και επιθέσεις, κάτι που πλήττει σοβαρά την ελευθερία του Τύπου και το δικαίωμά τους σε αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας χθες (06/01/2015)στην πρωτεύουσα της Βοσνίας, έγινε ακριβώς για να υπογραμμίσει το πρόβλημα ενώ μια ημέρα νωρίτερα ανάλογη συγκέντρωση κατά των απειλών προς την ελευθερία του Τύπου στη βαλκανική αυτή χώρα, είχε γίνει και στην Μπάνια Λούκα.

Αφορμή γι' αυτές τις συγκεντρώσεις υπήρξε η έφοδος της αστυνομίας στο ειδησεογραφικό portal Klix και η απόφαση του γραφείου της Προεδρίας της Σερβικής Δημοκρατίας (σ.σ. μαζί με την Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία απαρτίζουν τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη) να απαγορεύσει την είσοδο των δημοσιογράφων του τηλεοπτικού σταθμού BN από την Μπιέλινα στις συνεντεύξεις Τύπου του προέδρου Μίλοραντ Ντόντικ. Η απαγόρευση αυτή «ήρθε» ως αποτέλεσμα της δυσφορίας του κ. Ντόντικ για τα όσα μεταδίδει το συγκεκριμένο μέσο για τον ίδιο.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Δημοσιογράφων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Μπόρκα Ρούντιτς επεσήμανε, ότι από το 2006, έχουν καταγραφεί 400 υποθέσεις παραβίασης του δικαιώματος έκφρασης των δημοσιογράφων στη Βοσνία, συμπεριλαμβανομένων και σωματικών επιθέσεων.

Ο Μπόρκα Ρούντις δήλωσε ότι εάν δεν γίνει κάτι προκειμένου να προστατευτούν τα δικαιώματα των δημοσιογράφων και να προστατευτούν τα εργασιακά τους δικαώματα, τότε τα μέσα και οι εργαζόμενοι σε αυτά θα αναγκαστούν να προβούν σε μαζικές διαδηλώσεις και να μποϊκοτάρουν τους θεσμούς που παραβιάζουν τα δικαιώματά τους.

Το ειδησεογραφικό portal Klix βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των εισαγγελικών αρχών, που διεξάγουν έρευνα μετά τη μετάδοση ηχητικού αποσπάσματος από συνομιλία, στην οποία φέρεται η πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς να λέει πως εξαγόρασε τις ψήφους δύο βουλευτών προκειμένου να διασφαλίσει την πλειοψηφία για την κυβέρνηση, της οποίας ηγείται το κόμμα του Ντόντικ.

Κ. ΤΖ.

Σχετικές ειδήσεις