ΚΟΣΜΟΣ

Η πρόεδρος της Κροατίας ξεσηκώνει «τριλογία» αντιδράσεων

Η πρόεδρος της Κροατίας ξεσηκώνει «τριλογία» αντιδράσεων

Αντιδράσεις στη δήλωση της προέδρου της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς ότι θα στηρίξει τη δημιουργία κροατικής οντότητας στη Βοσνία.

Τη δήλωση της προέδρου της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς ότι θα στηρίξει δημιουργία κροατικής οντότητας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, σχολίασαν, με διαφορετικό τρόπο, τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας.

Ο εκπρόσωπος των Μουσουλμάνων στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς συνέστησε στη νεοκλεγείσα πρόεδρο της Κροατίας «όσο το δυνατόν μικρότερη ανάμειξη στα εσωτερικά ζητήματα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης».

Η κυρία Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς θα βοηθήσει περισσότερο τους Κροάτες στη Βοσνία, αν τηρήσει «ορθή στάση» έναντι της χώρας, στην οποία ζουν, μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ.

Στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία, την οντότητα στην οποία ζει μεγάλο τμήμα του κροατικού πληθυσμού της χώρας, τη δήλωση της κυρίας Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς καταδίκασαν το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP) και το κυβερνών Δημοκρατικό Μέτωπο (DF).

Ο προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας, Μλάντεν Ίβανιτς, ο οποίος εκπροσωπεί τους Σέρβους, συνέστησε στην νεόκοπη πρόεδρο της Κροατίας «για αρχή να μετριάσει λίγο τη ρητορική», τονίζοντας έμμεσα ότι δεν πρέπει να ρίχνει λάδι στη φωτιά και να ενθαρρύνει παλιές διαμάχες.
Πρόσθεσε πως αναμένει η νέα πρόεδρος της Κροατίας να συνεχίσει να φροντίζει για τους Κροάτες στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και να αμβλύνει τη ρητορική, επειδή θα είναι καλύτερο για τους πολίτες και της Κροατίας και της Βοσνίας.

Τη δήλωση της κυρίας Γκράμπαρ Κιτάροβιτς στήριξε ο Ντράγκαν Τσόβιτς, εκπρόσωπος των Κροατών στην προεδρία της Βοσνίας και αρχηγός της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης Βοσνίας (HDZ BiH), του κόμματος από το οποίο προέρχεται η νέα πρόεδρος της Κροατίας.

Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι δεν έχει καμία αντίρρηση οι Κροάτες να έχουν τη δική τους οντότητα, αλλά υπογράμμισε ότι δεν μπορούν να υπολογίζουν στην περιοχή της Σερβικής Δημοκρατίας.
«Αν συμφωνήσουν οι Κροάτες και οι Μουσουλμάνοι στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία, εγώ δεν έχω καμία διαφωνία», υπογράμμισε.

Η Κολίντα Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς, μετά την εκλογική νίκη της, δήλωσε ότι θα στηρίξει λύσεις και προτάσεις που θα καταθέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι εκπρόσωποι των Κροατών στη Βοσνία, συμπεριλαμβανομένου και του αιτήματος για δημιουργία τρίτης οντότητας.

«Δεν μπορώ να πω αυτή τη στιγμή, αν θα είναι λύση σε επίπεδο καντονιών ή μία τρίτη οντότητα, αλλά θα στηρίξω τα αιτήματά τους», σημείωσε η νεοκλεγείσα πρόεδρος της Κροατίας.

«Πρώτη μου έννοια είναι η Κροατία, λόγω της σοβαρής κοινωνικής και οικονομικής κρίσης. Αλλά η θέση του κροατικού λαού στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, όπως και στη Σερβία και στο Μαυροβούνιο, θα είναι στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης, τόνισε.

Σχετικές ειδήσεις