ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Σκέψεις για προσφορά όπλων στο Κίεβο

ΗΠΑ: Σκέψεις για προσφορά όπλων στο Κίεβο

Το ενδεχόμενο να προσφέρουν όπλα στο Κίεβο για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους αυτονομιστές αντάρτες, εξετάζουν εκ νέου οι ΗΠΑ, κατά δήλωση κυβερνητικών αξιωματούχων, που πάντως ξεκαθάρισαν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν εκ νέου το ενδεχόμενο να προσφέρουν όπλα στο Κίεβο για να το βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσαν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι σήμερα, αν και υπογράμμισαν ότι προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.

«Επανεξετάζεται», δήλωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει αμυντικό εξοπλισμό στις ουκρανικές δυνάμεις. «Δεν γνωρίζουμε πού θα καταλήξουν τα πράγματα», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι πρόκειται να επισκεφθεί το Κίεβο την Πέμπτη για να συζητήσει με την ουκρανική κυβέρνηση, ενώ και οι υπουργοί Άμυνας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν την κρίση στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα.

Η εκπρόσωπος του State Department Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συνεχώς επανεξετάζουν την πολιτική της έναντι της Ουκρανίας και ανησυχούν ιδιαίτερα από την αύξηση τις τελευταίες ημέρες των επιθέσεων που εξαπολύουν οι αυτονομιστές αντάρτες στα ανατολικά.

Η Ψάκι επεσήμανε ότι, αν και οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί της επικεντρώνονται στην εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης για να τερματιστεί η κρίση στην Ουκρανία, η αμερικανική κυβέρνηση επανεξετάζει συνεχώς τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να βοηθήσει το Κίεβο.

«Δεν έχουμε βγάλει κάποια επιλογή από το τραπέζι», είπε χαρακτηριστικά. «Πρόκειται για μια συζήτηση που συνεχίζεται και προφανώς πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας τα γεγονότα στο πεδίο».

«Δεν πιστεύω ότι κανείς επιθυμεί να εμπλακεί σε έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων με τη Ρωσία και αυτός δεν είναι ο στόχος», υπογράμμισε η Ψάκι, σχολιάζοντας τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Μόσχα, καθώς την κατηγορεί ότι υποστηρίζει τους αντάρτες.

«Στόχος μας εδώ είναι να αλλάξουμε τη συμπεριφορά της Ρωσίας. Γι’ αυτό επιβάλαμε τις κυρώσεις», πρόσθεσε.

«Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις», σημείωσε η εκπρόσωπος του State Department. «Φυσικά διατηρούμε το δικαίωμα να εξετάσουμε ένα μεγάλο εύρος δυνατοτήτων».

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι δεν είναι πιθανό ο Λευκός Οίκος να λάβει κάποια απόφαση σχετικά με την ενίσχυση της βοήθειας προς την Ουκρανία πριν την επίσκεψη του Κέρι στο Κίεβο.

Σχετικές ειδήσεις