ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Θεμελιώδη δικαιώματα και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας

ΕΕ: Θεμελιώδη δικαιώματα και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Τη δημιουργία προγραμμάτων για την εξάλειψη εξτρεμιστικών φαινομένων αλλά και τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. (όπως αυτά ορίζονται από τη Συνθήκη Σένγκεν) περιλαμβάνει το ψήφισμα που υιοθέτησαν σήμερα¨(11/2) οι ευρωβουλευτές με στόχο την καλύτερη προστασία της ΕΕ από τις τρομοκρατικές επιθέσεις και την παράλληλη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών.

Το κείμενο καλεί τα κράτη μέλη να προχωρήσουν ταχύτερα με τη δέσμη μέτρων για την προστασία των δεδομένων, έτσι ώστε οι συνομιλίες να προχωρήσουν παράλληλα με εκείνες για τη νομοθετική πρόταση για τις λίστες με τα στοιχεία των επιβατών (PNR). Έτσι θα υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σύνολο κανόνων προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Το μη νομοθετικό ψήφισμα εγκρίθηκε με 532 ψήφους υπέρ, 136 κατά και 36 αποχές.

Τα αντιτρομοκρατικά μέτρα δεν πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Οι ευρωβουλευτές δεσμεύθηκαν να εργαστούν για την οριστικοποίηση της οδηγίας της ΕΕ για τις καταστάσεις με τα ονόματα των επιβατών (PNR) έως το τέλος του έτους και ζήτησαν από τα κράτη μέλη να σημειώσουν πρόοδο σχετικά με τη δέσμη μέτρων για την προστασία των δεδομένων, έτσι ώστε οι διαπραγματεύσεις για τις δύο προτάσεις να μπορούν να πραγματοποιηθούν παράλληλα. Στόχος τους είναι να εξασφαλιστεί ότι "όλα τα προγράμματα συλλογής και ανταλλαγής δεδομένων θα βασίζονται σε ένα συνεκτικό πλαίσιο προστασίας δεδομένων που θα παρέχει νομικώς δεσμευτικά πρότυπα προστασίας των προσωπικών δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ".

Κάλεσαν επίσης την Επιτροπή να προσδιορίσει τις συνέπειες που έχει η απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ στην οδηγία για τη διατήρηση δεδομένων και τον πιθανό αντίκτυπό της στην οδηγία PNR και να προσκαλέσει ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες προκειμένου να καταθέσουν απόψεις και αρχές σχετικά με την "αναγκαιότητα και την αναλογικότητα" των δεδομένων PNR.

Η αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής που θέτουν οι "ξένοι μαχητές της ΕΕ"

Οι ευρωβουλευτές ζητούν να υπάρξει μία ολιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων, καλώντας τα κράτη μέλη:

• να επενδύσουν σε σχήματα για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων του εξτρεμισμού,

• να αντιμετωπίσουν την υποκίνηση μέσω του διαδικτύου για την εκτέλεση τρομοκρατικών πράξεων,

• να διασφαλίσουν τη διακοπή της παροχής οικονομικής υποστήριξης προς τρομοκρατικές οργανώσεις και της διακίνησης όπλων και

• να δημιουργήσουν συγκεκριμένα προγράμματα απεμπλοκής, αναμόρφωσης και αποριζοσπαστικοποίησης στις φυλακές

Ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα

Οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη μέλη να εμποδίσουν την κυκλοφορία των υπόπτων για τρομοκρατία μέσω της ενίσχυσης των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα. Αποκλείουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε πρόταση για αναστολή του συστήματος Σένγκεν, ενώ ενθαρρύνουν τα κράτη μέλη να εφαρμόζουν αυστηρότερα τους ισχύοντες κανόνες και να αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις πλατφόρμες, τις βάσεις δεδομένων και τα συστήματα προειδοποίησης που ήδη υφίστανται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως το σύστημα πληροφοριών Σένγκεν (SIS) και τα συστήματα εκ των προτέρων πληροφοριών για τους επιβάτες (APIS). Επισημαίνουν ακόμη ότι είναι ήδη δυνατή η διενέργεια στοχοθετημένων ελέγχων στα άτομα που διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορα.

Βελτίωση της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών

Τα κράτη μέλη πρέπει να βελτιώσουν την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου και των οργανισμών της ΕΕ. Ειδικότερα, θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι εθνικές μονάδες τους παρέχουν στην Europol τις σχετικές πληροφορίες με πιο συστηματικό και τακτικό τρόπο διότι μέχρι σήμερα διαβιβάζουν στην Eurojust και την Europol μόλις το 50% των πληροφοριών σχετικά με την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα. Το ψήφισμα υποστηρίζει επίσης τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας καταπολέμησης της τρομοκρατίας εντός της Europol, με σκοπό τη μεγιστοποίηση των επιχειρησιακών και τεχνικών δυνατοτήτων της, καθώς και των δυνατοτήτων ανταλλαγής πληροφοριών.

Σχετικές ειδήσεις