ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ξανά στο προσκήνιο η συζήτηση περί θανατικής ποινής

Τουρκία: Ξανά στο προσκήνιο η συζήτηση περί θανατικής ποινής

Η δολοφονία της μόλις 20 ετών, Οζγκιετζάν Ασλάν, στη Μερσίνα, επανέφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση περί επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία, με τον πρόεδρο του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου να προστίθεται σε αυτούς που θεωρούν ότι το θέμα χρήζει επανεξέτασης.

Πρώτη είχε θέση το θέμα η υπουργός «Οικογένειας και Κοινωνικής Πολιτικής», Αϊσενούρ Ισλάμ, λέγοντας πριν από πέντε μέρες ότι «όχι ως υπουργός, αλλά ως γυναίκα πιστεύω ότι η ποινή για ανθρωποκτονίες μπορεί να είναι αυτή του θανάτου».

Ακολούθησε ο υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί ο οποίος είπε ότι «πρέπει να συζητήσουμε και να θεσμοθετήσουμε με ευαισθησία την ποινή του θανάτου για δολοφονίες όπου δολοφονείται ταυτόχρονα και η ανθρωπότητα».

Ωστόσο, ο αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης υπουργός Βολκάν Μπόζκιρ είπε ότι η ποινή του θανάτου έχει καταργηθεί στην Τουρκία στο πλαίσιο της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Σημειώνεται ότι η ποινή του θανάτου είχε καταργηθεί το 2001 για εγκλήματα εκτός από τα τρομοκρατικά και αυτά που διαπράττονται σε καιρό πολέμου. Τον Αύγουστο του 2002 καταργήθηκε εξ ολοκλήρου, ενώ το 2004 οι αναφορές στη θανατική ποινή αφαιρέθηκαν κι από το σύνταγμα και τους διάφορους νόμους. Σημειώνεται επίσης ότι η ποινή του θανάτου δεν εκτελείτο στην Τουρκία από το 1984.

Σήμερα (18/02), ο πρόεδρος του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου Ισμαήλ Ρουστού Τζιρίτ είπε ότι η θανατική ποινή έχει μεν καταργηθεί, «αλλά μετά τη δολοφονία της νεαρής Οζγγκιετζάν, πιστεύω ότι το 80% του λαού είναι υπέρ της επαναφοράς της.

Μπορεί στην ηπειρωτική Ευρώπη να μην υπάρχει η ποινή του θανάτου, αλλά υπάρχει σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Εμείς προχωρήσαμε στην κατάργηση της ποινής, αλλά είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί. Δεν αφορά μόνο το χώρο της δικαιοσύνης, αλλά την κοινωνία, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία».

Το λαϊκό αίσθημα –άγνωστο πάντως σε τι ποσοστό– ευνοεί αυτές τις ημέρες τη συζήτηση της ποινής του θανάτου. Στο σημείο μάλιστα που ο πρόεδρος ανώτατου δικαστηρίου τάσσεται υπέρ της συζήτησης του ζητήματος, απλά επειδή έχει διαμορφωθεί αντίστοιχη κοινή γνώμη.

Η δολοφονία της νεαρής Οζγκιετζάν Ασλάν στις 11 Φεβρουαρίου στη Μερσίνα έχει ξεσηκώσει σάλο στην Τουρκία. Οι δράστες την ακρωτηρίασαν και στη συνέχεια την έκαψαν. Συγκεκριμένα η νεαρή ήταν επιβάτης μικρού λεωφορείου που εκτελούσε τακτικό δρομολόγιο. Ο οδηγός αποπειράθηκε να τη βιάσει. Αυτή αντιστάθηκε με αποτέλεσμα ο δράστης να τη μαχαιρώσει, να την ακρωτηριάσει και στη συνέχεια να την κάψει σε δασική περιοχή με δύο συνεργούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις