ΚΟΣΜΟΣ

Βρέφος με αλφισμό βρέθηκε νεκρό και ακρωτηριασμένο

Βρέφος με αλφισμό βρέθηκε νεκρό και ακρωτηριασμένο

Νεκρό και ακρωτηριασμένο βρήκαν οι Αρχές της Τανζανίας ένα αγοράκι ηλικίας μόλις ενός έτους που έπασχε από αλφισμό και είχε απαχθεί, πιθανότατα από κάποια συμμορία που στοχεύει τους αλμπίνους της χώρας για τα μέλη τους, που θεωρούνται «πολύτιμα» στη μαύρη μαγεία.

Μέλη της ένοπλης συμμορίας άρπαξαν τον Γιοχάνα Μπαχάτι από την αγκαλιά της μητέρας του, μέσα στο σπίτι της οικογένειας στην περιοχή Γκέιτα της βορειοδυτικής Τανζανίας. Η απαγωγή σημειώθηκε έναν μήνα αφότου η κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει τη δράση των "μάγων-γιατρών" που κατηγορούνται ότι ενθαρρύνουν τις επιθέσεις εναντίον ανθρώπων που πάσχουν από λευκοπάθεια.

Ο Γιοχάνα ήταν το δεύτερο παιδί με αλφισμό που έπεσε θύμα απαγωγής τους τελευταίους δύο μήνες στην περιοχή των Λιμνών της Τανζανίας. Ένα 4χρονο κορίτσι που απήχθη τον Δεκέμβριο αγνοείται ακόμη.

Περισσότεροι από 70 αλμπίνοι —άνθρωποι που έχουν έλλειψη χρωστικής στο δέρμα, τα μαλλιά και τα μάτια τους— έχουν δολοφονηθεί την τελευταία δεκαετία στην Τανζανία, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Πολλοί από αυτούς σκοτώθηκαν από συμμορίες που ήθελαν μέλη του σώματός τους για να κάνουν "μάγια" και να φτιάξουν φυλαχτά που, σύμφωνα με τους μάγους-γιατρούς, φέρνουν "καλή υγεία και πλούτο" στον κάτοχό τους.

Ο Τζόζεφ Κόνιο, αξιωματικός της αστυνομίας της Γκέιτα, είπε ότι οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να εντοπίσουν τους δολοφόνους του Γιοχάνα. Η αστυνομία έχει θέσει υπό κράτηση τον πατέρα του αγοριού που βρισκόταν σε μικρή απόσταση όταν έγινε η επίθεση.

"Είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε αυτόν που σκότωσε το αγοράκι και να τον οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη. Όσο καιρό κι αν μας πάρει", υπογράμμισε ο Κόνιο.

Τα δύο αδέλφια του Γιοχάνα, που πάσχουν επίσης από αλφισμό, έχουν τεθεί υπό την προστασία της αστυνομίας ενώ η μητέρα τους, η 30χρονη Έσθερ Μπαχάτι, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση αφού οι δράστες την μαχαίρωσαν επειδή προσπάθησε να προστατεύσει τον γιο της.

Η Βίκι Ντετέμα, η διευθύντρια του "Κάτω από τον ίδιο ήλιο", μιας καναδικής, μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των αλμπίνων, είπε ότι το σώμα του αγοριού βρέθηκε σε ένα χωριό σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το σπίτι του.

"Τον βρήκαν στον Δρυμό Μπιχαραμούλο, με κομμένα τα χέρια και τα πόδια του. Πότε θα πάψουν οι Τανζανοί να πιστεύουν στους μάγους που υποκινούν τις δολοφονίες ανθρώπων με αλφισμό για τα μέλη του σώματός τους;" διερωτήθηκε.

Ο συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την Τανζανία, Άλβαρο Ροντρίγκερ, καταδίκασε τη δολοφονία και προειδοποίησε ότι η φετινή χρονιά θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους πάσχοντες από λευκοπάθεια, λόγω της διεξαγωγής των εκλογών. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ορισμένοι πολιτικοί απευθύνονται σε μάγους και παραδοσιακούς θεραπευτές ενόψει των εκλογών για να ενισχύσουν τη θέση τους και αναζητούν φυλαχτά φτιαγμένα από μέλη αλμπίνων για να βελτιώσουν τις πιθανότητες που έχουν να εκλεγούν.

"Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά πράγματα για να μπει ένα τέλος σ' αυτά τα ειδεχθή εγκλήματα και να προστατευθεί αυτό το τμήμα του πληθυσμού. Οι επιθέσεις εναντίον ανθρώπων που πάσχουν από αλφισμό δεν δικαιολογούνται από τίποτα, ούτε από την παράδοση ή τη θρησκεία", τόνισε ο Ροντρίγκες σε ανακοίνωσή του.

"Πότε θα καταλάβουν οι συμπατριώτες μου ότι τα όργανα των αλμπίνων δεν θα κάνουν κάποιον πλούσιο, επιτυχημένο ή νικητή των εκλογών;" υπογράμμισε από την πλευρά της η Ντετέμα.

Ο αλφισμός είναι μια εκ γενετής πάθηση που προσβάλλει έναν στους 20.000 ανθρώπους παγκοσμίως. Το ποσοστό των ασθενών είναι μεγαλύτερο στην υποσαχάρια Αφρική και εκτιμάται ότι στην Τανζανία ένας στους 1.400 ανθρώπους είναι αλμπίνος.