ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουάσιγκτον προειδοποιεί με επιπλέον κυρώσεις τη Μόσχα

Η Ουάσιγκτον προειδοποιεί με επιπλέον κυρώσεις τη Μόσχα

H αμερικανική κυβέρνηση προειδοποίησε τη Ρωσία ότι οι προσπάθειές της να ενισχύσει στρατιωτικά στους φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπογράφθηκε αποτελεί μια άμεση απειλή προς τη «σύγχρονη παγκόσμια τάξη» η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή πρόσθετων κυρώσεων.

«Η συνεχιζόμενη υποστήριξη της Ρωσίας στις διαρκείς επιθέσεις των αυτονομιστών που παραβιάζουν την κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία υπονομεύει τη διεθνή διπλωματία και τους πολυμερείς θεσμούς – τα θεμέλια της σύγχρονης παγκόσμιας τάξης», επισήμανε η εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι.

«Καλούμε τη Ρωσία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της άμεσα με αποφασιστικότητα προτού να δούμε περισσότερες πόλεις να ισοπεδώνονται και περισσότερες ζωές να χάνονται στην ανατολική Ουκρανία» είπε η Ψάκι κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στην υποστήριξη της εφαρμογής αυτών των συμφωνιών, ωστόσο παρακολουθούμε με προσοχή την κατάσταση» προσέθεσε η ίδια.

«Και εάν η Ρωσία και οι αυτονομιστές αποτύχουν να εφαρμόσουν τη συμφωνία, να τερματίσουν τη βία... θα υπάρξουν πρόσθετες κυρώσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ: οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία εκ μέρους των αυτονομιστών που έχουν την στήριξη της Ρωσίας ενδέχεται να οδηγήσουν στην «επιβολή επιπλέον κυρώσεων» στη Ρωσία από τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους της.

«Ο αντίκτυπος του καθεστώτος κυρώσεων θα είναι μεγαλύτερος» είπε ο Έρνεστ.

Ο Έρνεστ προσέθεσε ότι οποιαδήποτε πρόσθετα μέτρα θα επιβληθούν σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους συμμάχους.

Σχετικές ειδήσεις