ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Άλλη μία νίκη στη μάχη κατά της Μπόκο Χαράμ

Νιγηρία: Άλλη μία νίκη στη μάχη κατά της Μπόκο Χαράμ

Άλλο ένα πλήγμα κατάφερε ο στρατός της Νιγηρίας κατά των ισλαμιστών της Μπόκο Χαράμ, θέτοντας υπό έλεγχο τη βορειοανατολική πόλη Μπάγκα, όπου οι εξτρεμιστές αντάρτες είχαν πραγματοποιήσει την πιο αιματηρή επίθεση των τελευταίων έξι χρόνων.

"Τα στρατεύματα ανέκτησαν τη Μπάγκα, το απόγευμα Σαββάτου, έπειτα από σφοδρές μάχες με τους τρομοκράτες. Υπήρξαν βαριές απώλειες. Σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση των νιγηριανών δυνάμεων. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αργότερα", έγραψε εκπρόσωπος του στρατού στο λογαριασμό των ενόπλων δυνάμεων στο Twitter.

Η ανάκτηση της πόλης αποτελεί μεγάλη νίκη για τον στρατό της Νιγηρίας.

Oι ισλαμιστές είχαν καταλάβει στις 3 Ιανουαρίου την πόλη Μπάγκα, μια μεγάλη εμπορική διασταύρωση και δώδεκα χωριά στα περίχωρά της. Τις ημέρες που ακολούθησαν, εκατοντάδες πολίτες, ίσως και περισσότεροι, σφαγιάστηκαν, σπίτια τυλίχθηκαν στις φλόγες και εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά απήχθησαν. Χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, με τους περισσότερους να καταφεύγουν στο γειτονικό Καμερούν.

Η Μπάγκα, στα σύνορα της Νιγηρίας με το Τσαντ, τον Νίγηρα και το Καμερούν, βρίσκεται εν μέσω των προπυργίων της Μπόκο Χαράμ η οποία ελέγχει μεγάλες περιοχές της βορειοανατολικής Νιγηρίας. Στη στρατηγική αυτή πόλη υπήρχε η επιχειρησιακή βάση της πολυεθνούς δύναμης των τεσσάρων αυτών αφρικανικών χωρών που πολεμούν την ισλαμιστική οργάνωση.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η επίθεση στη Μπάγκα, την οποία ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι χαρακτήρισε "έγκλημα κατά της ανθρωπότητας" είναι "η μεγαλύτερη και η πιο καταστροφική" που έχει διαπράξει ποτέ η Μπόκο Χαράμ.
Παράλληλα σήμερα στον Νίγηρα, εκπρόσωπος του στρατού ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 23 νεκροί --επτά στρατιώτες του Νίγηρα, ένας πολίτης και 15 ισλαμιστές-- είναι ο απολογισμός των μαχών που ξέσπασαν μεταξύ μαχητών της Μπόκο Χαράμ και του στρατού στο νησί Καράμγκα, στην πλευρά της λίμνης Τσαντ που βρίσκεται στον Νίγηρα, όταν οι αντάρτες επιτέθηκαν στο νησί αργά χθες βράδυ. Οι σφοδρές μάχες συνεχίστηκαν μέχρι σήμερα το πρωί που τα στρατεύματα απώθησαν τους ισλαμιστές μαχητές.

Οι ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ τάσσονται υπέρ της επιβολής του ριζοσπαστικού Ισλάμ και σχεδόν ταυτίζονται με την ιδεολογία της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους. Η ένοπλη δράση τους και οι επιχειρήσεις καταστολής από τον στρατό έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 13.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό 1,5 εκατομμυρίου από το 2009 στη Νιγηρία.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις