ΚΟΣΜΟΣ

Πτώση αεροπλάνου: Παγκόσμιος θρήνος για τους 150 νεκρούς - Το πρωί εκ νέου οι έρευνες

Πτώση αεροπλάνου: Παγκόσμιος θρήνος για τους 150 νεκρούς - Το πρωί εκ νέου οι έρευνες

Σε κατάσταση σοκ η διεθνής κοινότητα από τη νέα αεροπορική τραγωδία στην Ευρώπη. Νεκροί και οι 150 επιβάτες της πτήσης 4U9525 της Germanwings. Για δυστύχημα κάνει λόγο η Lufthansa, «εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα» δηλώνει ο Γάλλος πρωθυπουργός. Με το πρώτο φως της ημέρας, η συνέχιση των ερευνών για τον εντοπισμό των θυμάτων.

ΤΟ ΕΝΑ ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ ΕΧΕΙ ΕΝΤΟΠΙΣΤΕΙ - ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

Airbus της Germanwings που εκτελούσε το δρομολόγιο Βαρκελώνη – Ντίσελντορφ, συνετρίβη με ταχύτητα 650 χιλιομέτρων την ώρα σε ορεινή, δύσβατη περιοχή των γαλλικών Άλπεων, παρασύροντας στο θάνατο και τους 150 επιβάτες.

Δείτε live τι μεταδίδει η γαλλική τηλεόραση

Προς το παρόν, έχουν διακοπεί στην περιοχή της συντριβής οι έρευνες που θα ξεκινήσουν εκ νέου με το πρώτο φως της ημέρας. Πενταμελής ομάδα θα παραμείνει στην περιοχή καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας για να επιβλέπει το σημείο της συντριβής.

vradynoi

Οι πρώτες εικόνες από αέρος που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν μία τεράστια ορεινή περιοχή γεμάτη με συντρίμμια. «Το αεροπλάνο έχει διαλυθεί. Κανένα κομμάτι από τα συντρίμμια του δε φαίνεται μεγαλύτερο από ένα "μικρό αυτοκίνητο"», δήλωσε ο αξιωματούχος της περιοχής.

Το ένα από τα δύο μαύρα κουτιά έχει ήδη εντοπιστεί και «θα εξεταστεί άμεσα», όπως ανακοινώθηκε. Αναμένεται δε, να δώσει απαντήσεις ως προς τις συνθήκες που οδήγησαν στη συντριβή της πτήσης 4U9525.

syntrimmia 1

Όπως μετέδωσε η εφημερίδα Le Monde, ο πύργος ελέγχου καλούσε τον πιλότο, ωστόσο, δεν έλαβε ποτέ απάντηση. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ξένα μέσα, η ταχύτητα και το ύψος της πτήσης παρέμεναν άγνωστα, από την απογείωση της από τη Βαρκελώνη μέχρι και τη στιγμή επικοινωνίας του Πύργου Ελέγχου με το πιλοτήριο.

syntrimmi 1
syntrimmi 2

Τι προηγήθηκε της συντριβής;

Με τις καιρικές συνθήκες να μην είναι δυσμενείς εκείνη τη στιγμή, το αεροσκάφος έχασε ύψος 32.000 ποδών μέσα σε οκτώ λεπτά, χωρίς οι πιλότοι να εκπέμψουν σήμα κινδύνου, κάτι που αποτελεί έναν από τους μεγάλους γρίφους για τους εμπειρογνώμονες.

Λίγο νωρίτερα, οι υπεύθυνοι της εταιρείας Germanwings είχαν διαψεύσει τις αρχικές πληροφορίες πως το αεροσκάφος είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου λίγο πριν τις 11 (τοπική ώρα)

Το αεροπλάνο πετούσε στα 38.000 πόδια και εν συνεχεία έπεσε απότομα στα 6.800. Τα ίχνη της πτήσης 4U9525 χάθηκαν στις 09.39 (τοπική ώρα) στη νότια Γαλλία, οπότε και σήμανε συναγερμός.

«Η επαφή του αεροπλάνου με τα γαλλικά ραντάρ και τους Γάλλους ελεγκτές κυκλοφορίας χάθηκε στις 10:53 π.μ. σε ένα ύψος περίπου 6.000 ποδών. Στη συνέχεια το αεροπλάνο συνετρίβη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας Germanwings, Τόμας Βίνκελμαν στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Κολωνία.

«Δεν υπήρξε καπνός ή κάποιο άλλο σημάδι πως κάτι πήγαινε στραβά, ωστόσο, το ύψος της πτήσης υποδείκνυε πως δεν ήταν σε θέση να περάσει τα βουνά. Πετούσε υπερβολικά χαμηλά», είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο BFM-TV.

Όπως ανακοινώθηκε, ο πιλότος εργαζόταν στην εταιρεία για περίπου 10 χρόνια, είχε πάνω από 6000 ώρες πτήσης σε A320 και εθεωρείτο έμπειρος.

Σε συνέντευξη τύπου, οι Γερμανοί υπεύθυνοι της αεροπορικής εταιρείας ξεκαθάρισαν πως τα στάνταρ ασφαλείας της εταιρείας ήταν πολύ υψηλά και πως, παρότι το αεροσκάφος ήταν ηλικίας 24 ετών, δεν ετίθετο ζήτημα ασφάλειας. Η τακτική συντήρηση του αεροπλάνου, το οποίο παραδόθηκε στη Lufthansa το 1991, έγινε από την εταιρεία Lufthansa Technik μόλις την περασμένη Δευτέρα (23/3) ενώ το συγκεκριμένο Airbus A320 είχε υποβληθεί σε εκτεταμένους τεχνικούς ελέγχους το καλοκαίρι του 2013.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο τρομοκρατίας

Παρότι Γερμανοί αξιωματούχοι θεωρούν απίθανη την εκδοχή του τρομοκρατικού χτυπήματος, οι γαλλικές αρχές εξετάζουν και αυτό το ενδεχόμενο.

«Σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο» σχετικά με τα αίτια της συντριβής, δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση.

Για δυστύχημα κάνει λόγο η Lufthansa που επιμένει πως οποιαδήποτε άλλη θεωρία διατυπώνεται, δεν είναι παρά απλή εικασία. Αυτήν την εκδοχή φαίνεται να ενστερνίζεται και η αμερικανική πλευρά, με αξιωματούχους να δηλώνουν πως «δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η συντριβή του αεροσκάφους ήταν αποτέλεσμα τρομοκρατίας».

Θρήνος - Συγγενείς των θυμάτων στα αεροδρόμια Βαρκελώνης και Ντίσελντορφ

Από τα 150 άτομα που επέβαιναν στο μοιραίο Airbus, 144 ήταν πολίτες. Μεταξύ τους δύο βρέφη αλλά και 16 μαθητές σχολείου και οι δύο καθηγητές τους που βρίσκονταν στην Ισπανία στο πλαίσιο ενός προγράμματος ανταλλαγής μαθητών και επέστρεφαν στην πόλη τους. Συντετριμμένοι εκατοντάδες συμμαθητές τους, αφήνουν ένα κεράκι έξω από το σχολείο του Χάλτερν.

Germania copy

Σύμφωνα με τη γερμανική αεροπορική εταιρεία, 67 Γερμανοί υπήκοοι ταξίδευαν με τη μοιραία πτήση. Ενώ, όπως ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση, 45 από τους επιβάτες ήταν Ισπανοί. Ενώ όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο εξωτερικών της Αυστραλίας, στην πτήση επέβαιναν και δύο Αυστραλοί πολίτες. Αν και οι πληροφορίες για την εθνικότητα των επιβατών παραμένουν συγκεχυμένες, εικάζεται πως υπήρχαν και Τούρκοι υπήκοοι.

sygeneis copy

Στο αεροδρόμιο El Prat της Βαρκελώνης έχουν συρρεύσει δεκάδες από τους συγγενείς των θυμάτων. Το ίδιο και στο Ντίσελντορφ.

Εν τω μεταξύ, απίστευτη φαντάζει η τύχη μίας σουηδικής ποδοσφαιρικής ομάδας, της Dalkurd FF του Μπόρλενγκε, τα μέλη της οποίας, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, άλλαξαν σχέδια και δεν επιβιβάστηκαν στο μοιραίο Airbus της Germanwings.

Sweden

Ξένοι ηγέτες έσπευσαν να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους. Η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι αναμένονται στο σημείο της συντριβής την Τετάρτη (25/3).

Σχετικές ειδήσεις