ΚΟΣΜΟΣ

Κόσοβο: Έκθεση Μνήμης για τις γυναίκες και τη βία

Κόσοβο: Έκθεση Μνήμης για τις γυναίκες και τη βία

Χιλιάδες φουστάνια και φούστες, κάποια εκ των οποίων ανήκουν σε επώνυμους όπως η Rita Ora και η γυναίκα του Tony Blair έχουν απλωθεί σε σχοινιά στο ποδοσφαιρικό στάδιο του Κόσοβο.

Τα απλωμένα ρούχα είναι στην ουσία μια έκθεση Τέχνης με τίτλο Thinking Of You και επιχειρεί να θυμίσει τις ακρότητες και τις βιαιότητες που υπέστησαν οι γυναίκες κατά τη διετία του πολέμου με τη Σερβία.

Είκοσι χρόνια μετά ο αριθμός των γυναικών που βιάστηκαν δεν είναι γνωστός, αφού πολλά από τα θύματα ουδέποτε μίλησαν για αυτό. Κυρίως γιατί μετά θα έφεραν το στίγμα.

kosovo1

Οι γυναίκες που μίλησαν για τους βιασμούς είναι παρίες σε μια κοινωνία που είναι βαθιά συντηρητική. Κάποιοι από τους συζύγους των βιασμένων γυναικών τις έδιωξαν από το σπίτι και ζήτησαν διαζύγιο.

Μια μπλε φούστα που είναι κρεμασμένη στα σχοινιά γράφει επάνω "Αυτή η φούστα κουβαλάει μια κρυφή σιτορία από την άνοιξη του 1998" και στη συνέχεια αναφέρει το όνομα ενος δρόμου και μιας πόλης.

Τα θύματα δεν έχουν την παραμικρή υποστήριξη. Πολλές από τις γυναίκες που βιάστηκαν τότε στη συνέχεια αυτοκτόνησαν μη μπορώντας να αντέξουν τη ντροπή και την κατακραυγή που τις περίμενε.

Σχετικές ειδήσεις