ΚΟΣΜΟΣ

Συνομιλία των ΥΠΕΞ Τουρκίας και ΗΠΑ για την επίθεση του ΙΚ στο Κομπάνι

Συνομιλία των ΥΠΕΞ Τουρκίας και ΗΠΑ για την επίθεση του ΙΚ στο Κομπάνι

Τουλάχιστον 146 άμαχοι σκοτώθηκαν από την επίθεση που εξαπέλυσε χθες στο Κομπάνι το Ισλαμικό Κράτος, ενώ από την επίθεση στην πόλη Χάσακα στα βορειοανατολικά της Συρίας 60.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα προειδοποιώντας παράλληλα ότι έως και 200.000 κάτοικοι ενδεχομένως να υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η επίθεση στο Κομπάνι είναι μία από τις πλέον πολύνεκρες που πραγματοποιεί η οργάνωση στη χώρα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που εδρεύει στη Βρετανία.

Οι τζιχαντιστές του ΙΚ εισήλθαν χθες στο Κομπάνι, την κουρδική αυτή πόλη του συριακού βορρά, γνωστή και ως Άιν Αλ Άραμπ, όπου συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις των κούρδων πολιτοφυλάκων (YPG), ενώ οι συγκρούσεις μαίνονται και σήμερα, δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντουλραχμάν.

Χθες Πέμπτη, το ΙΚ εξαπέλυσε επίθεση σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων στη Χάσακα και κατέλαβε τουλάχιστον μία συνοικία στα νοτιοδυτικά της πόλης, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και το Ιράκ.

Η Χάσακα είναι χωρισμένη σε ζώνες που διοικούνται ξεχωριστά από την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και από μία κουρδική διοίκηση.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι περίπου 50.000 άνθρωποι είναι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Χάσακα, ενώ 10.000 την έχουν εγκαταλείψει κι έχουν κατευθυνθεί βορείως προς την πόλη Αμούντα, κοντά στην τουρκική μεθόριο.

Στην έκθεσή του σχετικά με τις χθεσινές εξελίξεις, το Γραφείο επικαλείται την Υπηρεσία Κοινωνικών Υποθέσεων της συριακής κυβέρνησης και τοπικούς συνεργάτες. Εκτιμά επίσης ότι ο πληθυσμός της Χάσακα πριν από τον πόλεμο ήταν περίπου 300.000 άνθρωποι.

Σχετικές ειδήσεις