ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Δόθηκε στην κυκλοφορία η σήραγγα της Μάγχης

Γαλλία: Δόθηκε στην κυκλοφορία η σήραγγα της Μάγχης

Ομαλοποιήθηκε η κατάσταση στη σήραγγα της Μάγχης, όπου κατά τη διάρκεια τη νύχτας, πρόσφυγες και μετανάστες είχαν σπάσει τον κλοιό της ασφάλειας και είχαν εισέλθει στη σήραγγα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία.

Το επεισόδιο σημειώθηκε κοντά στο Καλαί γύρω στη μια και μισή το βράδυ (ώρα Ελλάδας) με τη Eurotunnel να προχωρά στη διακοπή της κυκλοφορίας έως περίπου τις εννέα το πρωί του Σαββάτου (3/10) όταν και εκπρόσωπός της δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η υπηρεσία θα ξαναρχίσει να λειτουργεί σταδιακά και ανακοινώνουμε μια αναχώρηση από τη Γαλλία γύρω στις 10:00 τοπική ώρα».

«Οι μετανάστες μπόρεσαν να προχωρήσουν αρκετά μακριά μέσα στην σήραγγα, περίπου 15 χιλιόμετρα», είχε νωρίτερα διευκρινίσει η νομάρχης του Πα-ντε-Καλαί, Φαμπιέν Μπουσιό.

Η ομάδα αυτή έδειξε «μια κάποια επιθετικότητα. Συνήθως υποχωρούν απέναντι στις δυνάμεις της τάξης, τώρα ήθελαν να τις περάσουν, ήταν 113», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι η αστυνομία «προχώρησε σε συλλήψεις».

«Αυτή είναι πραγματικά μια επίθεση λόγω του αριθμού (τους) και της βίας. Έπεσαν πάνω στο προσωπικό», υπογράμμισε παράλληλα η εκπρόσωπος του Eurotunnel. «Είναι πολύ πιθανόν να επρόκειτο για μια προμελετημένη επιχείρηση που είχε ως στόχο να προσελκύσει την προσοχή της κοινής γνώμης».

Δύο χωροφύλακες και 4 μετανάστες τραυματίστηκαν ελαφρά, σύμφωνα με την νομάρχη.

Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ορισμένοι από τους χιλιάδες πρόσφυγες που προσπαθούν να διεισδύσουν στην σήραγγα της Μάγχης όλες αυτές τις ημέρες καταλήγουν στον θάνατο. Από τις 26 Ιουνίου, 13 πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους στην περιοχή της σήραγγας στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Βρετανία, την οποία βλέπουν σαν Ελ Ντοράντο.

Εξάλλου περίπου 3.500 άνθρωποι διαμένουν υπό αισχρές συνθήκες σε έναν καταυλισμό τον οποίο έχουν χαρακτηρίσει ως «νέα ζούγκλα» στα ανατολικά του Καλαί.

Πηγή φωτογραφίας: reuters.com

Σχετικές ειδήσεις