ΚΟΣΜΟΣ

Σε κρίσιμη κατάσταση η νοσηλεύτρια που είχε Έμπολα

Σε κρίσιμη κατάσταση η νοσηλεύτρια που είχε Έμπολα

Η νοσηλεύτρια Πολίν Καφέρκι, η οποία είχε νοσήσει πέρσι από τον ιό του Έμπολα και στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι ανέρρωσε πλήρως, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Ρόαγιαλ Φρι του Λονδίνου, αφού υποτροπίασε την περασμένη εβδομάδα.

"Με λύπη ανακοινώνουμε ότι η υγεία της Πολίν Καφέρκι έχει επιδεινωθεί και είναι πλέον σε κρίσιμη κατάσταση", ανέφερε το νοσοκομείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η Βρετανίδα νοσοκόμα έχει μεταφερθεί στην απομόνωση και λαμβάνει θεραπεία για τον Έμπολα.

Η 38χρονη Πολίν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αυτό την περασμένη Παρασκευή με στρατιωτικό αεροσκάφος από το νοσοκομείο Κουίν Ελίζαμπεθ της Γλασκώβης όπου είχε εισαχθεί την Τρίτη, 6η Οκτωβρίου.

Η υποτροπή της προκάλεσε την οργή της οικογένειάς της που υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να έχει εντοπιστεί νωρίτερα. Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας η Καφέρκι είχε δει έναν γενικό παθολόγο που εφημέρευε στη Γλασκώβη και ο γιατρός αφού την εξέτασε την έστειλε στο σπίτι της.

"Η οικογένειά μου και εγώ πιστεύουμε ότι (οι γιατροί) έχασαν την τεράστια ευκαιρία να κάνουν μια έγκαιρη διάγνωση" είπε η αδελφή της, η Τόνι Καφέρκι, μιλώντας στην εφημερίδα Sunday Mail.

Λόγω του αυξημένου κινδύνου μετάδοσης του ιού, οι βρετανικές υγειονομικές αρχές παρακολουθούν 58 ανθρώπους που είχαν έρθει σε επαφή με τη νοσοκόμα. Πρότειναν επίσης να εμβολιαστούν οι 40 από αυτούς και δέχτηκαν τον εμβολιασμό οι 25. Πρόκειται κυρίως για μέλη της οικογένειάς της, φίλους και συναδέλφους της.

Η Πολίν Καφέρκι, που κατάγεται από τη νότια Σκωτία, ασθένησε από τον Έμπολα τον Δεκέμβριο του 2014, μετά την επιστροφή της από τη Σιέρα Λεόνε όπου εργαζόταν για τη μη κυβερνητική οργάνωση "Σώστε τα παιδιά". Τότε, δεν στάθηκε δυνατό να της χορηγηθεί το πειραματικό φάρμακο ZMapp, όμως δέχτηκε να λάβει ένα άλλο πειραματικό αντιιικό σκεύασμα και να της γίνει μετάγγιση με πλάσμα αίματος από έναν επιζώντα του Έμπολα. Στις 24 Ιανουαρίου 2015, αφού έμεινε επί σχεδόν έναν μήνα στην απομόνωση, οι γιατροί έκριναν ότι είχε ιαθεί πλήρως.

Για το θάρρος που επέδειξε καθ' όλο αυτό το διάστημα, η Καφέρκι τιμήθηκε την 28η Σεπτεμβρίου φέτος με το Βραβείο Υπερηφάνειας της Βρετανίας και έγινε δεκτή κατόπιν στην Ντάουνινγκ Στριτ από τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και τη σύζυγό του, Σαμάνθα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Γκάρντιαν, μία ημέρα πριν την εισαγωγή της στο νοσοκομείο η νοσηλεύτρια είχε επισκεφθεί ένα δημοτικό σχολείο.

Η υποτροπή της είναι, σύμφωνα με τον γιατρό Μπεν Νόιμαν του Πανεπιστημίου του Ρίντινγκ, "μόλις η δεύτερη περίπτωση επανεμφάνισης του Έμπολα" στον κόσμο. Ο πρώτος ήταν ένας γιατρός που υποτροπίασε με αποτέλεσμα το ένα μάτι του να γίνει πράσινο από γαλανό που ήταν αρχικά.

"Ο ιός του Έμπολα μπορεί περιστασιακά να παραμείνει επί μερικούς μήνες σε ορισμένους ιστούς των επιζώντων. Ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού από αυτούς τους ανθρώπους φαίνεται ότι είναι πολύ μικρός, όμως, με τόσους πολλούς επιζώντες στη Δυτική Αφρική, υπάρχει πιθανότητα να ξεσπάσουν νέες επιδημίες" είχε δηλώσει πριν από μερικές ημέρες ο καθηγητής Τζον Έντμουντς, της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Η επιδημία του Έμπολα στη Δυτική Αφρική ήταν η σοβαρότερη που έχει σημειωθεί από το 1976, όταν πρωτοεμφανίστηκε ο ιός. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, από τον Δεκέμβριο του 2013 ασθένησαν 28.457 άνθρωποι —κυρίως στη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα— και από αυτούς οι 11.312 πέθαναν.

Σχετικές ειδήσεις