ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Παρίσι: Ταυτοποιήθηκε ο πρωταγωνιστής του video του ΙSIS

Επίθεση Παρίσι: Ταυτοποιήθηκε ο πρωταγωνιστής του video του ΙSIS

To νέο video των τζιχαντιστών, το οποίο τιτλοφορείται «Η χαρά των Μουσουλμάνων για τις επιθέσεις στο Παρίσι» και ουσιαστικά απειλεί τις ΗΠΑ αλλά και οποιαδήποτε άλλη χώρα συμμετέχει στο Συνασπισμό εναντίον των μαχητών του Χαλιφάτου, έχει έναν κεντρικό ομιλητή.

Σύμφωνα με τη Guardian πρόκειται για τον Fabien Clain, ετών 35, ο οποίος συνδέεται άμεσα με τον Mohamed Merah τον άνθρωπο που είχε πυροβολήσει τρεις στρατιώτες λίγο πριν επιτεθεί σε ένα εβραϊκό σχολείο στην Τουλούζη. Εκεί είχε σκοτώσει τρία παιδιά και έναν ραβίνο. Οι δύο άνδρες ζούσαν μαζί στην Τουλούζη.

Είναι επίσης βασικός ύποπτος για μια σχεδιαζόμενη επίθεση που θα γινόταν σε άλλη εκκλησία στο Villejuif. Η επίθεση δεν έγινε γιατί ο μαχητής του Χαλιφάτου που την είχε αναλάβει ο Sid Ahmed Ghlam, 24 ετών, αυτοπυροβολήθηκε κατά λάθος και κάλεσε ασθενοφόρο.

Ο Clain γνωστός και ως Omar είναι γνωστός στις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες μαζί με τον αδερφό του Jean-Michel, ετών 33, ήδη από το 2001. Τα δύο αδέρφια ασπάστηκαν το Ισλάμ και δημιούργησαν έναν πυρήνα γνωστό ως Belphégor Clan. Το 2003 μετακόμισαν στην Ουλτρέχτη στην Ολλανδία, όπου ασχολούνταν με την προώθηση ισλαμικών βιβλίων.

Το 2004 έφυγαν μαζί με τις συζύγους τους για την Αίγυπτο όπου έκαναν σπουδές στο Κοράνι. Εντάχθηκαν στις τάξεις των τζιχαντιστών το 2003 μετά την εισβολή στο Ιράκ. Τους είχε απαγορευθεί η είσοδος στην Τουλούζη αλλά και σε άλλες 22 πόλεις αλλά κάπως κατάφεραν να γυρίσουν στη Νορμανδία. Εξαφανίστηκαν το 2014 και κατά πάσα πιθανότητα πήγαν στη Συρία.

Δείτε το video

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις από το αιματοβαμμένο Παρίσι

Εν τω μεταξύ, ένα αυτοκίνητο το οποίο ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκε στην προετοιμασία των τρομοκρατικών επιθέσεων της Παρασκευής εντοπίστηκε σήμερα το πρωί στη γαλλική πρωτεύουσα, όπως ανακοίνωσαν αστυνομικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Ένα μαύρο Clio, που βρέθηκε στην πλατεία Αλμπέρ-Καν στο 18ο διαμέρισμα του Παρισιού, ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκε στην προετοιμασία των επιθέσεων», εξήγησαν οι πηγές αυτές.
«Το αυτοκίνητο αυτό είχε εντοπιστεί στον αυτοκινητόδρομο Α1 (που εξυπηρετεί τη βόρεια Γαλλία) στο πλαίσιο αυτών που θα μπορούσαν να είναι προπαρασκευαστικές επαφές μεταξύ Παρισιού και Βελγίου», διευκρίνισε μία πηγή.
«Παρόλα αυτά μόνο η εξέταση του αυτοκινήτου από το εγκληματολογικό εργαστήριο μπορεί να καθορίσει» αν ισχύουν όλα αυτά, τόνισε μια άλλη αστυνομική πηγή.
Το αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο εν μέρει πάνω σε μια διάβαση πεζών σε μια στροφή έχει πινακίδες Βελγίου, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σχετικές ειδήσεις