ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής για το Κλίμα: Ολάντ - Σε οριακό σημείο ο κόσμος

Σύνοδος Κορυφής για το Κλίμα: Ολάντ - Σε οριακό σημείο ο κόσμος

Με την παρουσία 150 αρχηγών κρατών βρίσκεται σε εξέλιξη στο Παρίσι η μεγαλύτερη μέχρι τώρα Σύνοδος που έχει γίνει για το Κλίμα. Την ίδια ώρα στο Πεκίνο, μία από τις πλέον πυκνοκατοικημένες πόλεις του κόσμου, οι άνθρωποι κυκλοφορούν με μάσκες εξαιτίας της επικίνδυνης ρύπανσης.

Τελικός στόχος της Συνόδου είναι μία κοινή συμφωνία για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Σε αυτό πρωτοστατούν ΗΠΑ και Κίνα.

Θα μπορέσει η παγκόσμια οικονομία να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα;

Πάντως, για τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ αυτό είναι επιβεβλημένο καθώς όπως υποστήριξε ο κόσμος βρίσκεται σε «οριακό σημείο».

«Η COP21 δημιουργεί μεγάλη ελπίδα την οποία δεν έχουμε το δικαίωμα να διαψεύσουμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε δράση ... αυτό δεν είναι κάτι ανυπέρβλητο», δήλωσε ο Ολάντ ο οποίος εκτιμά πως: «Οι αγώνες εναντίον της τρομοκρατίας και της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι στενά συνδεδεμένες. Πρόκειται για δύο μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε γιατί πρέπει να αφήσουμε στα παιδιά μας ένα κόσμο χωρίς τρομοκράτες, αλλά και ένα πλανήτη προστατευμένο από καταστροφές. Το διακύβευμα των συνομιλιών είναι η παγκόσμια ειρήνη...».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, υποστήριξε κατά την εισήγησή του πως: «Αυτό που πρέπει να μας δώσει ελπίδα ότι βρισκόμαστε σε σημείο καμπής, ότι αυτή είναι η στιγμή όπου θα αποφασίσουμε να σώσουμε τον πλανήτη μας, είναι το γεγονός ότι τα έθνη μας μοιράζονται μια αίσθηση του κατεπείγοντος για την πρόκληση αυτή και μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι είναι μέσα στις δυνάμεις μας να κάνουμε κάτι γι' αυτό».

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι μίλησε για «κλιματική δικαιοσύνη» εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι «στο μικρό χώρο που παραμένει για τη συνεχιζόμενη χρήση του άνθρακα, οι αναπτυσσόμενες χώρες θα έχουν αρκετό χώρο για να αναπτυχθούν».

ΗΠΑ και Κίνα οι μεγαλύτεροι producers εκπομπών άνθρακα

Μετά από την συνάντηση που είχε ο Ομπάμα με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ υποστήριξε πως οι δύο χώρες έχουν καθορίσει από κοινού ότι είναι ευθύνη τους να λάβουν δράση.

Ο Τζινπίνγκ ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι μια από κοινού αποστολή για την ανθρωπότητα».

Ο στόχος για τον Ομπάμα είναι η συνεργασία ΗΠΑ και Κίνας ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία για παγκόσμια οικονομία χαμηλής χρήσης άνθρακα.

«Ο λογαριασμός για το κλίμα έχει φτάσει την ημερομηνία λήξης του, τώρα πιά. Ποιος θα τον πληρώσει», αναρωτήθηκε ο Μπάρον Ουάκουα, πρόεδρος του νησιού-έθνους Ναούρου στον Ειρηνικό Ωκεανό.