ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: Κάναμε «συγκεκριμένη» πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Συρία

Λαβρόφ: Κάναμε «συγκεκριμένη» πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Συρία

«Κάναμε προτάσεις για μια κατάπαυση, προτάσεις οι οποίες είναι εντελώς συγκεκριμένες», είπε ο Λαβρόφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ πριν ξεκινήσει η συνάντηση με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία έχει κάνει μια «συγκεκριμένη» πρόταση για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Συρία και αναμένει πλέον μια αμερικανική απάντηση.

«Κάναμε προτάσεις για μια κατάπαυση, προτάσεις οι οποίες είναι εντελώς συγκεκριμένες», είπε ο Λαβρόφ κατά την έναρξη της διμερούς συνάντησης στο Μόναχο, ενόψει της διάσκεψης της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας (ΔΟΣΣ, 17 κράτη και τρεις διεθνείς οργανισμοί).

Από την πλευρά του, ο Κέρι υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις αφορούν «όλες τις διαστάσεις της σύρραξης στη Συρία», ενώ οι Αμερικανοί επικρίνουν έντονα τους ρωσικούς βομβαρδισμούς σε υποστήριξη των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, ειδικά αυτούς στο Χαλέπι.

«Ασφαλώς σε μια δεδομένη στιγμή θέλουμε να υπάρξει πρόοδος στα ζητήματα της ανθρωπιστικής πρόσβασης και της κατάπαυσης του πυρός», σημείωσε ακόμη Κέρι.

Ρωσικά αεροσκάφη έριξαν δέματα με τρόφιμα στην πολιορκημένη πόλη Ντέιρ Εζόρ

Παράλληλα, Ρωσικά αεροσκάφη έριξαν δέματα με είδη πρώτης ανάγκης χθες (10/02) σε συνοικίες της συριακής πόλης Ντέιρ Εζόρ, η οποία ελέγχεται από το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ αλλά πολιορκείται εδώ και μήνες από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 486.700 άνθρωποι στη Συρία ζουν σε πόλεις που πολιορκούνται είτε από τις ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος είτε από τους αντάρτες. Δεκάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει από ασιτία ή από έλλειψη ιατροφαρμακευτικής βοήθειας.

Από το 2013 το ΙΚ έχει σφίξει τον κλοιό γύρω από τις συνοικίες που ελέγχονται ακόμη από το καθεστώς. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι το 70% των κατοίκων στις πολιορκημένες συνοικίες είναι γυναίκες και παιδιά.

Η επαρχία Ντέιρ Εζόρ ελέγχεται από το ΙΚ, εκτός από ένα μικρό μέρος της ομώνυμης πρωτεύουσάς της και το αεροδρόμιο.