ΚΟΣΜΟΣ

Τρόμος σε πτήση για Παρίσι από «επίθεση» drone

Τρόμος σε πτήση για Παρίσι από «επίθεση» drone

Τα drones δεν επιτρέπεται να πετούν κοντά σε αεροδρόμια και πάνω από κατοικημένες περιοχές

Κατά τη διάρκεια της προσγείωση και όταν το αεροσκάφος βρισκόταν σε ύψος 5.500 ποδών (σχεδόν 1.600 μέτρα) ο συγκυβερνήτης είδε ένα drone να φθάνει στην αριστερή πλευρά του αεροσκάφους, διευκρινίζει η ΒΕΑ της οποίας η έρευνα είναι σε εξέλιξη.

Το Airbus A320 της Air France που πραγματοποιούσε την πτήση Βαρκελώνη - Παρίσι πέρασε ξυστά από ιπτάμενο τηλεκατευθυνόμενο όχημα (drone) στις 19 Φεβρουαρίου τη στιγμή που ετοιμαζόταν να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού, ανακοίνωσε το γραφείο Ερευνών και Αναλύσεων (BEA) χαρακτηρίζοντας το περιστατικό «σοβαρό».

Ο συγκυβερνήτης «αποσυνδέει τότε τον αυτόματο πιλότο και κάνει ελιγμό αποφυγής ενημερώνοντας τον κυβερνήτη του αεροσκάφους για την παρουσία του ιπτάμενου τηλεκατευθυνόμενου».

Ο κυβερνήτης του Αirbus ο οποίος μπόρεσε να παρατηρήσει το ιπτάμενο τηλεκατευθυνόμενο, «εκτιμά ότι αυτό περνά σχεδόν πέντε μέτρα κάτω από το αριστερό πτερύγιο του αεροσκάφους».

Το πλήρωμα ενημέρωσε αμέσως τον πύργο ελέγχου για την παρουσία του ρομποτικού σκάφους και επανέλαβε την προσγείωση, χωρίς να σημειωθεί άλλο περιστατικό.

Η ΒΕΑ δεν δίνει στοιχεία για τον αριθμό των επιβαινόντων στο αεροσκάφος ούτε για το μέγεθος του ρομποτικού σκάφους.

Τα drones δεν επιτρέπεται να πετούν κοντά σε αεροδρόμια και πάνω από κατοικημένες περιοχές, ενώ οι πτήσεις τους περιορίζονται σε μέγιστο ύψος 150 μέτρων ώστε ο χειριστής τους από το έδαφος να έχει οπτική επαφή, πλην εξαιρέσεων.

Περιστατικά με drones να πετούν πάνω από πυρηνικούς σταθμούς ή από το Παρίσι σημειώθηκαν το φθινόπωρο του 2014.

Σχετικές ειδήσεις