ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Μια αφίσα συνδικαλιστικής ένωσης για την αστυνομική βία διχάζει (pic)

Γαλλία: Μια αφίσα συνδικαλιστικής ένωσης για την αστυνομική βία διχάζει (pic)

Ένα γκλομπ, μια λίμνη αίματος κι ένα έμβλημα της αστυνομίας: H προκλητική αφίσα που κυκλοφόρησε μια συνδικαλιστική ένωση πυροδότησε μια σφοδρή αντιπαράθεση στη Γαλλία για την αστυνομική βία, ενώ το κλίμα στην χώρα παραμένει τεταμένο, λόγω των κινητοποιήσεων κατά της μεταρρύθμισης της εργασιακής νομοθεσίας.

«Η αστυνομία πρέπει να προστατεύει τους πολίτες, όχι να τους χτυπάει!» επισημαίνεται στην αφίσα, που αναρτήθηκε το Σάββατο (16/4) στον ιστότοπο του συνδικάτου CGT των εργαζόμενων στους τομείς της ενημέρωσης και της επικοινωνίας.

«Μια πολιτική εξουσία που βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση και δυνάμεις επιβολής της τάξης που δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο, δεν προλαβαίνουμε πλέον να καταμετρούμε τις υπερβάσεις εξουσίας της αστυνομίας, που θέλει να υποτάξει τους νέους» μπορεί να διαβάσει κανείς στον ιστότοπο, που καλεί τους πολίτες να «ανταποδίδουν εάν υφίσταται ανάγκη».

Μια αφίσα «εξοργιστική», «εξαιρετικά σοκαριστική» και «πολύ άδικη», δήλωσε σήμερα στο FranceInfo ο Ζαν-Μαρκ Φαλκόν, ο αρχηγός της αστυνομίας, ενώ συνδικαλιστές της αστυνομίας δεν κρύβουν την οργή τους μιλώντας για μία «έκκληση στο μίσος».

Την αφίσα καταδίκασαν πολλοί πολιτικοί.

«Σκανδαλώδης, εξοργιστική, επαίσχυντη» είπε ο βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων Ερίκ Κιοτί.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς κατήγγειλε έναν «αριστερίζοντα» λόγο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ μίλησε σήμερα για μια εκστρατεία «ανεύθυνη και κακής ποιότητας».

Από τις αρχές Μαρτίου, συνδικαλιστικές ενώσεις εργαζομένων και νεολαίες έχουν επιδοθεί σε ένα μπρα-ντε-φερ με την κυβέρνηση διεκδικώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις. Συχνά κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων ξεσπούν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

Την ίδια ώρα στο περιθώριο του κινήματος Nuitdebout που ξεκίνησε την 31η Μαρτίου στην πλατεία της Δημοκρατίας στο Παρίσι, σημειώνονται συγκρούσεις νεαρών με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Την 24η Μαρτίου ένα βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας καταγράφει έναν αστυνομικό να χτυπάει στο πρόσωπο έναν μαθητή λυκείου στο περιθώριο μιας πορείας στο Παρίσι προκάλεσε κατακραυγή.

Έκτοτε, οι διαδηλωτές καταγγέλλουν συχνά μια δυσανάλογη «καταστολή» εκ μέρους των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

Σχετικές ειδήσεις